Criza de vaccin impotriva hepatitei si tuberculozei la maternitatile din vestul tarii. Sute de bebelusi au ramas neimunizati

06-08-2014 14:31


E criza de vaccin impotriva hepatitei si a tuberculozei in toate maternitatile de stat din vestul tarii. In Arad si Timisoara, copiii care au venit pe lume zilele trecute nu pot fi imunizati, pentru ca toate stocurile din spitale s-au epuizat.

Vorbim despre sute de nou-nascuti, in aceasta situatie.

Situatia dureaza de aproximativ o luna de zile, dar pana la inceputul lui august maternitatile au mai primit cu imprumut cateva doze de vaccin de la alte spitale din tara. Acum insa, si acestea s-au terminat.

Majoritatea mamicilor care au nascut in aceasta perioada sunt ingrijorate ca vor pleca din spital cu pruncii nevaccinati. Medicii spun ca atat vaccinul antihepatic, cat si vaccinul BCG, trebuie administrat imediat dupa nastere sau cel tarziu la externare. Aceste vaccinuri nu se mai gasesc in momentul de fata nici macar in farmacii, intrucat toate stocurile au fost epuizate.

Momentan nu exista vaccinuri pentru nou-nascuti. In momentul in care vor veni vaccinurile, veti fi chemata prin medicul de familie”, explica o doctorita unei paciente.

Aceasta mamica a adus marti pe lume o fetita, dar bebelusul nu va putea beneficia de banalele vaccinuri impotriva hepatitei si a tuberculozei: stocurile maternitatii au fost epuizate.

Angelica Filimon, medic neonatologie Spitalul Matern Arad: “Momentan ne confruntam cu lipsa vaccinurilor. Vaccinul impotriva tuberculozei in multe tari din Uniunea Europeana nu se mai administreaza.

In disperare de cauza, maternitatea din Arad a primit cateva doze de vaccin de la un spital din Salaj, insa si acestea s-au terminat. Numai in Arad, luna trecuta au venit pe lume 243 de copii si multi dintre ei nu au fost inca vaccinati.

Si la maternitatea Odobescu, din Timisoara, situatia este asemanatoare. Aici sunt peste 200 de nou-nascuti care asteapta sa fie vaccinati.

Mihaela Tunescu, medic primar neonatolog si pediatru la Maternitatea Odobescu a Spitalului Municipal din Timisoara: "Ne confruntam de aproximativ o luna cu lipsa vaccinului, initial cel impotriva hepatitei si, la externare, cel impotriva tuberculozei. Mamicile sunt ingrijorate pentru ca este vorba de copilul lor care pleaca, practic, nevaccinat."

Cei de la Ministerul Sanatatii promit ca situatia va reveni la normal abia la sfarsitul acestei luni, cand dozele necesare de vaccin vor ajunge in spitale.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO