Crestin ortodocsii sarbatoresc astazi Buna Vestire. Ce traditii populare exista

25-03-2013 12:22


fecioara maria

Considerata cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului, Buna Vestire este cunoscuta in popor ca “Ziua Cucului”, pentru ca in aceasta zi ar trebui sa se auda pentru prima data in an, cantecul acestei pasari. Cantecul anunta sosirea primaverii.

Pe 25 martie, crestin ortodocsii din toata lumea sarbatoresc Buna Vestire. Aceasta zi este celebrata cu noua luni inaintea nasterii lui Iisus Hristos, cand Arhanghelul Gabriel o anunta pe Maica Domnului ca il va concepe pe Iisus din Nazaret. Aceasta sarbatoare este are loc in fiecare an in perioada Postului Mare si este o zi in care crestinii au dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cadea.


Potrivit traditiei populare, astazi este ziua in care se aude pentru prima data in acest an cantecul cucului. Daca acest primul cantec este auzit din spate, pe stomacul gol, este semn rau: “Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat”. O alta traditie din popor spune ca in aceasta zi trebuie sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, iar persoana care face acest lucru, afla cati ani mai are de trait.


In urma cu zeci de ani, se spune ca fetele si baietii il intrebau pe cuc cand se vor casatori, iar daca imediat dupa rostirea cuvintelor: “Cucule, voinicule/ Cati ani imi vei da/ Pan m-oi insura (marita)”, pasarea incepe sa cante, va mai trece doar un an pana la nunta.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO