Batuti de soarta si inselati, de proprii prieteni. Vezi prin ce a trecut o familie de surdo-muti

30-04-2012 17:04


"Sintagma bine faci, bine gasesti" nu s-a adeverit intr-o familie de surdo-muti din Timisoara. Oamenii au avut o incredere oarba in niste prieteni carora le-au girat un imprumut de 16.000 de euro.

Odata ce au incasat banii, asa zisii prieteni nu au mai dat nici un semn de viata si cum nu si-au platit ratele la banca girantii binevoitori vor ramane pe drumuri.

In urma cu 4 ani familia Pelic a fost rugata de niste cunostiinte sa gireze cu locuinta un credit bancar pentru o alta familie. Acestia nu au platit insa nici o rata, asa ca banca a imputernicit o firma specializata sa recupereze datoria. Salariile mici nu le-au permis insa girantilor sa restitue 16.000 de euro.

"In 2010 au fost anuntati ca trebuie sa plateasca 16 mii de euro si au vrut sa continue sa plateasca. Dar firma recuperatoare nu a vrut sa le ofere aceasta posibilitate. Timp de 6 luni au platit 200 de euro pe luna si au crezut ca pot continua, dar in martie au primit o notificare prin care au fost anuntati ca urmeaza sa fie evacuati”, a spus, prin intermediul unui interpret, Zincuta Pelic, pagubita.

Presedintele Asociatiei Surzilor sustine ca, fara un interpret, familia Pelic nu a stiut la ce se inhama. “Comunitatea surzilor este ca orice alta minoritate. Vorbesc limba lor, asa ca e necesar sa fie cineva sa interpreteze gesturile, altfel ei nu inteleg", a declarat Laura Coloja, director al Asociatiei Surzilor din Timisoara.

"Chiar daca notarii folosesc sintagma surdo-muti stiutori de carte, asta nu inseamna de fapt ca ca acesti oameni surzi inteleg toate cuvintele debitor, garant, nu sunt cuvinte usor de inteles", a declarat Angela Mate, profesor psihopedagog la Asociatia Surzilor din Timisoara.

Desi nu nu stie incotro sa o apuce, familia Pelic nu va depune o plangere la politie impotriva prietenilor care s-au ales cu banii si i-au lasat inglodati in datorii.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO