30 decembrie, taiata din calendar in Samoa. Cum resimte schimbarea un samoan adoptat de Timisoara

30-12-2011 16:36

Jeff Makapelu

Rugbistul Jeff Makapelu joacă la RCM Timişoara din februarie 2011. Sărbătorile din acest an l-au prins în ţara natală, care a decis să renunţe la ziua de vineri, 30 decembrie. Samoanul spune că efectele acestei hotărâri se vor vedea abia la anul.

In Samoa, localnicii se vor număra de anul acesta printre primii care întâmpină Anul Nou. Guvernul lor a decis să modifice fusul orar al ţării, sărind pur şi simplu peste ziua de 30 decembrie.

"La bătaia clopotelor, oamenii se vor trezi într-o nouă zi, din 29 direct în 31 decembrie", a declarat premierul Tuilaepa Sailele Malielegaoi.

Decizia a fost motivată economic. Samoa era cu aproape o zi în urma Australiei şi Noii Zeelande, principalii săi parteneri, iar asta îi încurca mult pe agenţii economici.

"Important e că trăim încă o zi"

Pe mine, personal, nu mă afectează această schimbare de dată. Poate doar faptul că îmi voi petrece ceva mai puţin timp cu familia. Va fi o zi ca oricare alta, important e că suntem în viaţă şi că apucăm să mai trăim încă o zi, nu contează că în calendar va fi ştearsă”, a declarat Jeff Makapelu pentru stirileprotv.ro/vest. Rugbistul de 24 de ani a adăugat că există atât avantaje, cât şi dezavantaje ale acestei schimbări. „Cred ca va fi foarte interesant, dar vom vedea abia la anul cum ne va afecta aceasta decizie”, a mai spus Jeff Makapelu.

Rugbistul se va întoarce în România săptămâna viitoare, iar în Timişoara va ajunge abia în februarie. Până atunci, va participa la o acţiune în Bucureşti cu echipa naţională. Samoanul a spus că la început i-a fost greu să se acomodeze cu stilul de viaţă din România.

Am ajuns în România în 2008 şi am avut dificultăţi să înţeleg limba şi lucrurile pe care antrenorul mi le cerea. Toată lumea mă întreabă de ce am ales România, dar mă bucur mult că am ajuns acolo. România m-a învăţat cum să trăiesc, am învăţat lucruri esenţiale acolo”, a mai spus Jeff Makapelu.

Le urez tuturor oamenilor din România un an nou mai bun. Sper ca 2012 să fie un an special pentru Timişoara. Suporterii trebuie să aibă încredere în noi”, a încheiat rugbistul.


 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO