Washington Post il scoate la inaintare pe Becali in scandalul momentului din SUA. "Se poate si mai rau, iata-l pe Gigi"

Ultima actualizare: 02-05-2014 07:07
Gigi Becali

Washington Post comenteaza scandalul provocat in SUA de comentariile rasiste ale proprietarului echipei de baschet Los Angeles Clippers si il da drept exemplu pe Gigi Becali, precizand ca "se poate si mai rau".

Scandalul din SUA l-a determinat chiar si pe Barack Obama sa-si intrerupa turnelul diplomatic din Asia pentru cateva minute pentru a comenta, revoltat, inregistrarea audio in care a fost surprins Donald Sterling. Insa Washington Post scrie ca in alte parti ale lumii "inca mai este mult de lucru din cauza rasismului", asa cum se intampla in Romania, care il are pe George "Gigi" Becali - "posibil, ce mai ofensator patron din lumea sportului".

"Din 2003, Becali a condus clubul Steaua Bucuresti, una dintre cele mai cunoscute si vechi echipe din estul Europei. El este unul dintre cei mai bogati romani, un fost cioban care s-a transformat in afacerist imobiliar dupa caderea comunismului. A fost europarlamentar din 2009 pana in 2012, iar apoi in Parlamentul Romaniei pana in luna mai, cand a fost condamnat la 3 ani de inchisoare pentru rolul pe care l-a avut intr-un schimb de terenuri. (A avut mai multe contacte cu justitia - inclusiv o arestare sub acuzatia de rapire). Acum este in inchisoare, insa conduce in continuare Steaua Bucuresti.

Insa Becali este controversat din mai multe motive. Este cunoscut pentru inclinatiile sale spre homofobie, misoginism si retorica rasista.

Este foarte greu de subliniat fiecare remarca jignitoare atribuita lui Becali - un om impozant, care a devenit ceva de genul unui ticalos de pantomima in presa europeana. Devotat bisericii ortodoxe, Becali are in palatul sau picturi cu el insusi, in care apare sub forma unui Isus si tot felul de apostoli si sfinti. Iar religiozitatea sa a dus la aparitia unor comentarii extreme. In 2012, Becali a reactionat furios la prezenta lui Lady Gaga in Romania, pe care a numit-o "discipolul lui Satan": "Cand apare la TV, mut imediat canalul si scuip pe televizor", a spus el.

Si mai rele sunt ideile sale despre homosexualitate. El a interzis cantecele trupei Queen pe stadion din cauza sexualitatii lui Freddy Mercury. In 2010, Becali a intrerupt negocierile de cumparare a unui jucator din Bulgaria din cauza zvonurilor potrivit carora acesdta ar fi fost gay."

In continuare, Ishaan Tharoor, autorul acestui articol din Washington Post, spune despre Gigi Becali ca sloganurile lui sunt asemanate de unii critici cu cele ale Garzii de Fier din al doilea Razboi Mondial - o miscare fascista romaneasca.

"Becali, spre desoebire de Silvio Berlusconi (care este mai extremist) este un populist carismatic care si-a folosit averea pentru a sustine un anumit segment al populatiei. Unii critici vad in sloganurile si campaniile lui Becalii gesturi care amintesc de Garda de Fier, o miscare fascista din al Doilea Razboi Mondial."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO