Sodoma ar fi fost gasita dupa 4.000 de ani. Ce se ascunde in spatele descoperirii
Arheologii americani sustin ca ar fi descoperit misteriosul oras Sodoma, vestit pentru "pacatul sau cel greu" pomenit in Biblie
Prostul renume al oraselor biblice Sodoma si Gomora a dainuit de-a lungul a mii de ani, dar pana acum nimeni nu stia unde se afla ele. Multi savanti s-au indoit chiar ca ar fi existat cu adevarat, considerand ca sunt doar niste inventii, dat fiind ca sunt mentionate doar in Biblie. Un arheolog american sustine insa ca le-a descoperit in Iordania, la 14 kilometri nord-est de Marea Moarta.
Profesorul Steven Collins de la Trinity Southwest University sapa inca din 2006 la Tall el-Hammam. Bazandu-se pe informatiile din Sfanta Scriptura, arheologul american crede ca in acet loc s-ar fi inaltat odinioara Sodoma, orasul ai carui locuitori au vrut “sa-i cunoasca trupeste” pe ingerii trimisi de Dumnezeu si care, ulterior, ar fi fost distrus de “o ploaie de pucioasa si foc din cer”.
Iisus a fost la Sodoma?
Sustinut financiar si de guvernul iordanian, Steven Collins a descoperit la Tall el-Hammam o asezare antica impresionanta, despre care e convins ca ar fi stravechea Sodoma. Detalii despre descoperirile sale gasiti pe site-ul proiectului.
Arheologul sustine ca orasul a fost distrus in urma cu aproximativ 4.000 de ani de o catastrofa – “ploaia de pucioasa si de foc” mentionata in Vechiul Testament. Iar dupa ce a fost distrus, vreme de secole intregi nimeni nu a mai locuit pe acele meleaguri, locul fiind probabil considerat blestemat. Ulterior, in epoca Imperiului Roman orasul ar fi fost recladit sub numele de “Livias” si se presupune ca ar fi fost vizitat chiar de Iisus si de ucenicii acestuia.
Collins spune ca si proasta reputatie a locuitorilor Sodomei ar putea avea un temei istoric: “prostitutia, atat masculina cat si feminina, era obisnuita, la fel ca si practicile sexuale perverse in cadrul ceremoniilor religioase. Din acest punct de vedere, Sodoma nu se deosebea de alte orase din aceasta regiune”.
Orgiile din Sodoma si Gomora, in imagini
Descoperirile echipei de arheologi americani si iordanieni nu sunt insa atat de perverse. Au gasit locuinte si ziduri datand de mii de ani, cuptoare de paine si un palat contruit din caramida rosie in jurul anului 1.800 inainte de Christos. In imaginea de jos puteti vedea o reconstituire a uneia din portile cetatii, langa care, spune Collins, ar fi stat Lot, asa cum afirma Biblia in cartea Genezei.
Arehologii nu au gasit insa nimic scris, care sa indice clar ca Tall el-Hammam e Sodoma. Profesorul Collins nu are insa indoieli in acest sens si a publicat si o carte intitulata “Descoperind orasul Sodoma”. El crede ca si Gomora din Biblie s-ar putea gasi in aceeasi regiune din nord-estul Marii Moarte.
Descoperire istorica sau propaganda religioasa
Alti arheologi spun insa ca nu e deloc atat de sigur ca Tall el-Hammam ar fi Sodoma. Ei invoca atat argumente biblice, cat si faptul ca profesorul Collins ar avea o agenda religioasa clara – universitatea pe care o reprezinta este una cu specific teologic. In spatele descoperirii sale ar sta deci mai mult dorinta de a demonstra ca Biblia are dreptate decat un interes stiintific.
Cat despre distrugerea orasului acum patru milenii, aceasta ar putea avea o alta explicatie decat mania Domnului – exact in acea perioada, intreg Orientul Mijlociu a fost zguduit de o serie de migratii ale unor popoare razboinice care au spulberat in calea lor regate si imperii. Aceste migratii ar fi putut distruge si Tall el-Hammam, ceea ce nu inseamna ca acolo nu a existat un oras important in perioada Antichitatii – ci doar ca acesta nu era neaparat Sodoma.