Singurul jurnalist occidental care a fost intr-o tabara a Statului Islamic povesteste cum a reusit acest lucru
Jurnalistul german Jurgen Todenhofer, in varsta de 74 de ani, a petrecut zece zile la Mosul, in nordul Irakului, impreuna cu luptatorii gruparii Stat Islamic.
El este primul reporter occidental care a facut acest lucru si a supravietuit pentru a-si povesti experienta. Intr-un interviu acordat postului de televiziune Al-Jazeera, citat de Mediafax, Jurgen Todenhofer povesteste cum a reusit sa intre in contact cu SI. "Le-am scris tuturor jihadistilor germani pe care i-am gasit pe Facebook, au fost mai mult de 80. I-am intrebat daca ii pot intervieva in legatura cu motivele pentru care au parasit Germania si asa mai departe. Am primit 15 raspunsuri ... si unul dintre ei mi-a spus ca nu poate vorbi in numele SI, dar ca ma poate pune in legatura cu cineva din departamentul media", explica el.
Todenhofer sustine ca a discutat timp de sapte luni cu aceasta persoana despre probleme ideologice, situatii de razboi si asasinarea lui James Foley, precum si despre garantiile oferite pentru deplasarea lui in Irak. "Nu stiam daca aceasta stampila (de la biroul califatului) pe acord era una reala si era dificil de verificat. Putea fi un fals. Pana la urma, dupa cateva discutii, am decis sa am incredere in el si nu am vazut niciun motiv pentru care ei si-au petrecut atatea luni discutand cu mine pentru a ma aduce acolo doar pentru a-mi taia capul. Nu era logic pentru mine", afirma jurnalistul.
"Stiau ca am facut comentarii negative despre ei inainte. Stiau ca m-am intalnit cu (presedintele sirian Bashar al-) Assad. Le-am spus clar ca nu sunt de partea lor, iar ei au spus «Da, nu este problema noastra, nu ne pasa de parerea ta, vrem sa spui ce ai vazut aici, nu opinia pe care o aveai inainte»", a explicat jurnalistul german.
Todenhofer povesteste, de asemenea, despre momentele dificile traite alaturi de combatanti, precum lipsa alimentelor sau a apei, precum si atacurile cu drone din Mosul sau ale aviatiei siriene la Rakka. "A fost foarte neplacut atunci cand ne-am intors la Rakka dupa cateva zile petrecute in Mosul. Am intarziat trei zile si cu doua zile inainte, cand trebuia sa fim acolo, apartamentul in care locuiam a fost distrus de bombele siriene. Nu mai erau ferestre, nu mai erau usi. Erau cioburi peste tot. Am stiut ca daca ne-am fi intors in timp, am fi fost morti", a povestit el.
Jurnalistul afirma ca a avut discutii foarte dificile cu luptatorii SI, intrucat nu intelegea "entuziasmul lor in planificarea epurarii religioase, in planificarea uciderii necredinciosilor". "Ucid si musulmani democrati, pentru ca ei cred ca musulmanii non-SI pun legile omenesti inaintea poruncilor lui Allah. Acestea au fost discutii foarte dificile, mai ales atunci cand vorbeau despre numarul persoanelor pe care voiau sa le ucida. Vorbeau despre sute de milioane. Erau entuziasmati in legatura cu acest lucru, iar eu pur si simplu nu intelegeam", afirma el.
In ceea ce priveste impresiile sale dupa aceasta experienta, Todenhofer sustine ca, in opinia sa, gruparea este mult mai puternica decat se crede, iar strategia tarilor occidentale in ceea ce priveste lumea musulmana este complet gresita. "Bombardamentele sunt un program de proliferare a terorismului. Aveam mult mai putini teroristi inainte de 2001, iar aceste bombardamente, care au ucis sute de mii de persoane, au creat teroristi si au intensificat terorismul", afirma el.
Todenhofer considera ca cea mai buna modalitate de abordare a acestei situatii este oprirea bombardamentelor si tratarea musulmanilor ca egali in interiorul societatilor si tarilor occidentale. El considera, de asemenea, ca doar irakienii sunniti pot invinge SI, asa cum au facut in 2007, desi atunci gruparea era mult mai slaba.
Sursa: Mediafax
Etichete: jurnalisti, terorism, teroristi, statul islamic, islam, extremism,
Dată publicare:
20-01-2015 11:17