Rusii ar putea ramane fara carduri. Conflictul din Ucraina a intrat in portofele

20-05-2014 12:34


Card

Companiile Visa si MasterCard s-ar putea retrage din Rusia in mai putin de doua luni, anunta Bloomberg. Motivul: o noua lege promulgata de presedintele Putin pe 5 mai

Visa si MasterCard au circa sase saptamani la dispozitie pentru a decide daca raman in Rusia, scrie Bloomberg. Daca se hotarasc sa continue sa opereze in aceasta tara, companiile vor trebui sa plateasca o suma uriasa – aproape 3 miliarde de dolari – care sa constituie un „depozit de siguranta”. Si asta deoarece pe 5 mai 2014, presedintele Vladimir Putin a dat o lege extrem de dura pentru operatorii de plati prin card, lege care incepe sa-si faca efectul la 1 iulie.

Motivul pentru care s-a ajuns la aceasta situatie este, potrivit The Guardian, conflictul din Ucraina. Incepand din martie, Visa si MasterCard nu mai fac tranzactii pentru bancile din Rusia supuse sanctiunilor SUA si UE. Este vorba de banci detinute de apropiati ai presedintelui Putin, potrivit Departamentului american al Trezoreriei.

Moscova a reactionat imediat la aceasta decizie. „Faptul ca bancile noastre folosesc o infrastructura pe care nu o pot controla constituie o amenintare la adresa securitatii nationale”, a declarat seful comitetului pentru Finante din Duma de Stat, Vladislav Reznik, care a initiat o lege ce obliga operatorii de plati prin card sa faca un „depozit de siguranta” echivalent cu valoare a doua zile de tranzactii. Legea a fost votata de Duma si promulgata de presedintele Putin pe 5 mai.

Potrivit Moscow Times, Visa si Mastercard proceseaza zilnic in Rusia aproape 1.6 miliarde de dolari, deci suma pe care ar urma sa o depunaa este de aproximativ 3 miliarde. Termenul-limita este 1 iulie anul curent. „Ne cer mai mult decat suntem dispusi sa facem”, a declarat directorul general al Visa, Charlie Scharf. Cele doua companii americane spuns insa ca discuta cu membri ai legislativului rus pentru a modifica legislatia.

Conform Bloomberg, 2% din veniturile MasterCard vin din Rusia (aproximativ 167 de milioane de dolari in 2013) si 3-4% din veniturile Visa (cca. 471 de milioane de dolari).

Pe de alta parte, pierderile vor fi substantiale pentru Rusia, care ameninta ca isi va face propriul sistem de plati electronice, care sa inlocuiasca Visa si MasterCard. Un asemenea sistem nu va putea fi insa folosit dincolo de granitele Rusiei si eventual ale unor state apropiate de Moscova care vor accepta sa il introduca.

Ce se intampla cu aceste companii va fi un semnal pentru ce ne rezerva viitorul”, spune analistul William Pomeranz, director adjunct la Institutul Kennan pentru Studii Rusesti Avansate, citat de Bloomberg. „Daca Visa si MasterCard nu pot opera in Rusia, cine va putea lucra in Rusia?

Sursa: Bloomberg

VIDEO PROTVPLUS.RO