Razbunatorii lui Marvel. Iron Man a scos compania din ruine, transformand-o in cea mai mare franciza din istoria filmului

Avengers
Facebook

In urma cu 15 ani, Marvel abia reusea sa scape de faliment. In aceasta saptamana, ar putea depasi Harry Potter, devenind cea mai mare franciza de film din istorie.

"Avengers: Age of Ultron" este al 11-lea film din seria "Marvel Cinematic Universe" si are premiera atat in Marea Britanie, cat si in Romania, pe 24 aprilie - cu o saptamana inainte de Statele Unite. Iar daca predictiile de box-office sunt corecte, va deveni rapid al 3-lea film dintr-o franciza care va face profit de miliarde de dolari, impingand Marvel peste cele 7,7 miliarde de dolari adunate de cele 8 filme Harry Potter si cu mult peste James Bond, Star Wars si Lord of the Rings.

BBC News noteaza faptul ca avem de-a face cu o rasturnare de situatie uriasa, mai ales ca este vorba despre o companie care ani de-a randul a fost numai pe locul 2, in spatele rivalilor sai de la DC Comics. In timp ce DC "inscria" lovituri in box-office cu serii precum Superman si Batman, multitudinea de caractere ale lui Marvel era retrogradata la nivelul de seriale de duminica dimineata.

Singura sa aventura la cinema in 1980 a fost hilarul "Howard the Duck" - un colosal esec, care avea ca subiect relatia dintre specii (om si ...ratoi).

Citește și
Iron Man
Forbes: Robert Downey Jr,cel mai profitabil actor de la Hollywood in 2012
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

In acest timp, personaje mult mai serioase, precum Omul Paianjen si Capitanul America, cucereau toti mai multi fani in cinematografe. "Toate lumea se gandea ca ar fi bun un film Marvel, insa bugetele de productie era prea mari. Si, cu siguranta, inainte de Terminator 2, nu exista o tehnologie care sa-ti permita sa faci ceva intr-un mod convingator." - spune Sean Howe, autorul cartii Marvel Comics: The Untold Story.

 

Insa atunci cand tehnologia a permis ca Marvel sa faca ceva serios cu super-eroii sai, compania era deja in pragul falimentului. Piata benzilor desenate din SUA s-a prabusit in 1993, din cauza titlurilor dezamagitoare si din cauza unei crize de incredere din partea colectionarilor. Vanzarile au cazut atunci cu 70%, iar Marvel s-a adancit puternic in datorii. Actiunile la bursa care valorau 35,75 $ in 1995 au cazut la doar 2,38 $ trei ani mai tarziu.

Compania a reusit sa se salveze dupa o jonctiune cu o companie de jucarii, ToyBiz, al carui sef, Avi Arad, a fost numit director al diviziei de filme Marvel dupa o lupta apriga in board-ul companiei. Arad s-a uitat la incercarile jenante de licentiere a filmelor Marvel in anii '90 - inclusiv o productie ieftina si nelansata a unei serii Fantastic Four - si a decis: in viitor, Marvel isi va lansa propriile scenarii, isi va angaja proprii directori si va negocia cu vedete. Apoi va vinde intregul pachet catre un studio mare, care se va ocupa de filmari si de distributia peliculei.

Iar strategia a functionat. Fox a cumparat X-Men, Sony a luat Omul Paianjen, iar New Line a facut trilogia Blade.

Numai ca Marvel tot nu facea profit suficient. Conform unui articol publicat in Slate, compania abia a reusit sa stranga 25.000 de dolari din primul film Blade. Si, din cele 3 miliarde de dolari produse de Omul Paianjen 1 si 2, Marvel a strans doar 62 de milioane de dolari. Mai rau decat atat, in timp ce Hollywoodul sarea in trenul cu supereroi, filme precum Elektra, Razbunatorul si Daredevil se dovedeau fi dezamagiri comerciale.

"Lucrurile au cam scapat de sub controlul nostru", afirma presedintele Marvel, Kevin Feige, intr-un comunicat publicat pe site-ul companiei. "Este momentul sa ne gandim sa facem, noi, filme".

Drept pentru care, Avi Arad, care lucra de mult timp cu David Maisel, s-a dus pe Wall Street sa gaseasca investitori pentru un studio independent, care sa faca filme bazate pe caracterele care nu fusesera vandute inca. Si au inceput cu Iron Man.

"Amuzant este faptul ca Marvel a folosit personaje colaterale. Adica, daca Iron Man era un dezastru, renuntau si la alte caractere. Iar asta includea si Avengers - insa felul in care fusese incheiata intelegerea nu spunea in mod clar la care Avengers se refereau. Iar daca ati citit benzile desenate, stiti ca Avengers pot fi in 50 de caractere diferite. Deci era o smecherie. Ar fi putut spune 'OK, aveti dreptul sa faceti Avengers, asa ca luati-i pe Jack of Hearts si Two Gun Kid." - spune Howe.

Bineinteles, Iron Man nu a fost un dezastru, insa a fost perceput ca o provocare masiva. Un supererou mai putin cunoscut a fost jucat de un actor cam dificil, Robert Downey Jr., care experimenta primul sau rol intr-un blockbuster. Filmul regizat de Jon Favreau a fost un succes urias si i-a incantat atat pe critici, cat si pe spectatori, in mare parte datorita felului in care a fost jucat rolul lui Tony Stark, un inventator miliardar inteligent si amuzant, care reprezenta o imagine opusa si binevenita fata de cea a lui Batman, cu chipul lui Christian Bale.

Acest ambiental a fost amprenta care avea sa ramana de acum in filmele Marvel - un echilibru intre personaje bine conturate, actiune si comedie, care formeaza impreuna un spectacol vizual remarcabil.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
"Avengers: Age of Ultron" a avut premiera la Los Angeles. In 24 aprilie ajunge si in Romania

Al doilea film din seria "Razbunatorii" se pregateste sa cucereasca cinematografele din toata lumea.

Forbes: Robert Downey Jr,cel mai profitabil actor de la Hollywood in 2012
Forbes: Robert Downey Jr,cel mai profitabil actor de la Hollywood in 2012

Robert Downey Jr. ocupa prima pozitie in topul celor mai profitabili actori de la Hollywood, alcatuit in fiecare an de revista Forbes, informeaza lefigaro.fr.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.