O noua grupare terorizeaza Mexicul: Cartelul Noua Generatie Jalisco. Un elicopter al armatei a fost distrus cu o racheta

Ultima actualizare: 08-05-2015 01:23
Elicopter - GETTY

Mexicul a declarat razboi total impotriva noului cartel al drogurilor care a doborat, recent, un elicopter al armatei.

Conform The Guardian, incidentul a avut loc in timpul unor atacuri coordonate ale armatei, organizate timp de o saptamana, de-a lungul statului Jalisco. Sase soldati au fost ucisi dupa ce, un membru al Cartelului Noua Generatie Jalisco, a tras cu un lansator de rachete intr-un elicopter care urmarea convoiul traficantilor - a declarat comisarul national de securitate Monte Alejandro Rubido, pentru Televisa.

Cel putin alti 15 oameni au fost ucisi, iar au fost 19 raniti, intr-o demonstratie de putere a cartelului - actiuni care au inclus schimburi de focuri cu soldatii si politia, dar si sute de alte operatini, printre care si blocaje de drumuri cu autoturisme incendiate, autobuze si camioane in Jalisco si alte 3 state vecine. Unsprezece banci si 5 statii de benzina au fost incendiate.

"Intreaga forta a Mexicului va fi simtita in statul Jalisco. Iar rezultatele satisfacatoare se vor vedea in curand", a mai spus Rubido.

Format in urma cu 5 ani, Cartelul Noua Generatie Jalisco a crescut mult, ajungand sa fie unul dintre cei mai mari jucatori in razboiul drogurilor, in timp ce alte mari grupari criminale au pierdut capacitatea operationala din cauza ofensivelor guvernamentale. Insa abilitatea acestui cartel si dorinta de de-i provoca in mod deschis pe agentii federali nu au fost atat de evidente pana vineri, 1 mai 2015, cand statul a declansat ofensiva chiar la ei in "ograda", adica in Jalisco. Ba mai mult decat atat, fortele speciale urmaresc sa-l prinda sau sa-l ucida fix pe liderul cartelului, Nemesio Oseguera Cervantes, alias “El Mencho”.

Pana acum se stia despre folosirea lansatoarelor de rachete, mai ales intre gruparile paramilitare precum Zetas, care este format din fosti luptatori ai trupelor speciale. Insa este pentru prima data cand o astfel de arma a fost folosita impotriva unui vehicul al armatei Mexicului. "Este o grupare criminala cu o putere semnificativa. Fara indoiala, acest lucru ii confera o conotatie speciala", a spus Rubido, intrebat daca acest cartel a devenit acum cel mai periculos si mai puternic din Mexic.

Actiunile concertate de eliminare a liderilor marilor carteluri de droguri din Mexic a slabit, evident, puterea acestor organizatii criminale, insa, in acelasi timp, a permis altor carteluri sa se ridice si sa se dezvolte, asa cum este cazul celui din Jalisco.

"Guvernul nu are capacitatea de a ataca mai mult de un grup mare, odata. Acum este randul Cartelului Noua Generatie Jalisco." - spune expertul in securitate Eduardo Guerrero. Acesta a mai explicat faptul ca membrii cartelului au dezvoltat "un model perfect" de organizarea unor operatiuni care sunt combinate cu tehnica si puterea militara a gruparii Zetas.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO