Lovitura grea de imagine in Franta. Un istoric a dovedit ca celebra "Coco" Chanel a fost spion al nazistilor

Ultima actualizare: 05-12-2014 00:23
Coco Chanel

Un istoric francez a prezentat in cadrul unui film documentar dovezi ca celebra creatoare de mod Coco Chanel a fost spion al nazistilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Conform postului France 24, documentarul se numeste “L’Ombre d’un Doute” ("Umbra indoielii", trad.) si a fost difuzat pe postul TV France 3. Astfel, istoricul francez Franck Ferrand a descoperit documente care erau "ingropate" in arhivele Ministerului Apararii. Aceste hartii dovedesc faptul ca Chanel ar fi lucrat direct pentru serviciul german de informatii.

De altfel, povestile de dragoste ale creatoarei de moda cu inaltii oficiali nazisti - printre care s-a aflat si ofiterul Gestapo, baronul Hans Gunther von Dincklage - erau binecunoscute de mai multi ani.

Insa este pentru prima data cand un post national francez de televiziune admite faptul ca celebra femeie, simbol al Frantei, a fost spion al nazistilor. In documentarul care a facut aceasta dezvaluire se precizeaza ca Chanel a activat sub numele de cod “Westminster” - aluzie la povestea de dragoste avuta cu ducele de Westminster in anii 1920 - in timp ce "abwehr"-ul sau (numarul alocat de serviciile militare de informatii germane) a fost F-7124.

In documentar se mai arata ca Chanel a incercat sa se foloseasca de influenta pe care o avea asupra nemtilor pentru a intra in posesia afacerii cu parfumuri Chanel no. 5, care era detinuta de familia de evrei Wertheimer inca din 1924. Ea nu a reusit acest lucru, pentru ca Wertheimer a cedat afacerea unei persoane care NU era evreu, dar care fusese de acord sa o inapoieze unui evreu dupa terminarea razboiului.

Postul France 3 a mai ridicat semne de intrebare si asupra unor alte nume celebre ale Frantei, precum Edith Piaf, Maurice Chevalier si regizorul de teatru Sacha Guitry. Carierele acestora ar fi fost sustinute intens de germani, in timpul ocupatiei naziste. In schimb, alte staruri franceze, precum Josephine Baker si Jean Gabin, sunt laudate pentru patriotismul lor si pentru sustinerea acordata generalului Charles de Gaulle, in lupta contra nazistilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO