Franta apeleaza la politisti "Made in China". Importul de agenti, o idee care a pornit din Romania

08-05-2014 12:29


politisti chinezi

Autoritatile de la Paris nu mai stiu cum sa le faca fata hotilor de buzunare. Cea mai recenta solutie folosita de francezi e importul de politisti din est

Confruntate cu plangerile turistilor atacati de hotii de buzunare, francezii au ajuns sa apeleze la solutii disperate. Ultima gaselnita: politistii de import. Autoritatile de la Paris aduc oamenii ai legii atat din tarile de unde provin infractorii, cat si din cele de unde provin turistii.

Primul pas a fost aducerea de politisti romani, mai experimentati in lupta cu gainarii est-europeni. Inca din 2010 am inceput sa exportam oameni ai legii, la cererea Ministerului francez de Interne. Intre 10 si 25 de agenti romani vin in fiecare an in Franta in acelasi timp cu valurile de turisti, adica in sezonul estival si in perioada sarbatorilor de iarna. Ei poarta chiar si uniformele de acasa, in urma unei intelegeri intre oficialii din cele doua state.

Talharii care terorizeaza metroul din Paris. Un student roman a fost jefuit de ei in somn

Ideea se pare ca a avut succes, prefectul politiei din Paris anuntand o scadere sensibila a criminalitatii in capitala Frantei. Asa incat autoritatile s-au gandit sa aduca acum agenti nu doar din tarile de provenienta a infractorilor, ci si ale turistilor.

O echipa de oameni ai legii chinezi va sosi in aceasta vara in Franta, politistii urmand sa fie detasati in zonele cele mai freceventate de turistii asiatici, potrivit Liberation. Ziarul citeaza si o sursa din politia franceza, care sustine ca turistii chinezi si japonezi sunt tinte usoare, deoarece au la ei sume mari cash. Autoritatile nu au explicat si cum i-ar ajuta politistii chinezi pe turistii japonezi, de pilda, data

Directorul unei agentii de turism care aduce anual vizitatori chinezi in Franta spune ca masura are mai ales efecte psihologice - asupra turistilor, nu neaparat si a infractorilor. “Politia franceza are un renume prost in China”, spune Jean-Francois Zhou, citat de Le Figaro. “Prezenta politistilor chinezi le va da turistilor un sentiment de securitate”.

Ideea e sustinuta si de statistici. Franta e la ora actuala prima destinatie turistica din lume, primind in 2013 cca. 83 de milioane de vizitatori straini. La capitolul incasari, insa, francezii sunt doar pe locul 3. Pe de alta parte, chinezii sunt pe locul I in topul celor mai cheltuitori turisti din lume. Statisticile arata ca in medie, un vizitator chinez lasa in Franta peste 5.500 de euro, mai ales pe cumparaturi – dublul sumei cheltuite de turistii din orice alta tara a lumii.

Sursa: AFP

VIDEO PROTVPLUS.RO