Europol a calculat cate genii criminale exista pe Internet. Virusii creati de ei ei au impins un roman la sinucidere
Filmele ne-au obisnuit atat de mult cu imaginea boss-ilor care controleaza organizatii criminale incat am crede ca astfel de indivizi exista la tot pasul. Politistii spun insa ca sunt mai putini decat ne-am astepta.
„In jur de 100”: aceasta este cifra oficiala a boss-ilor criminalitatii informatice din intreaga lume. Geniile malefice ale lumii infractionale au fost numarate de Europol, biroul de Politie al UE, iar cifra a fost avansata de Troels Oerting, seful Centrului impotriva Criminalitatii Organizate, intr-un interviu la BBC.
"Stim cine sunt"
„Stim cine sunt, in mare. Daca reusim sa-i eliminam din ecuatie, ceilalti vor pica de la sine”, a declarat inaltul oficial, in opinia caruia toata criminalitatea informatica din lume este controlata de „un grup, destul de limitat de programatori buni”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Majoritatea acestor programatori se afla in Rusia, potrivit lui Troels Oerting (foto stanga). Politistii europeni spun ca aceste genii malefice creaza programe de tip malware pe care apoi le vand pe Internet unor infractori mai putin priceputi la software din Europa de Est - si nu numai.
Cea mai rapida metoda de a face bani din infractiuni
Modelul prezentat de Oerting functioneaza mai ales in cazul virusilor de tip ransomware, cum este cel cunoscut drept „Politia Romana”. Ransomware este o combinatie de rapire – un software periculos va “rapeste” calculatorul - santaj – vi se cer bani pentru deblocare si vi se sugereaza ca cineva ar sti ca ati comis o fapta reprobabila – si talharie – practic, vi se fura bani. Iar amenintarea e suficient de grava incat Europol sa considere ransomware “cea mai rapida metoda pentru infractori de a genera sume semnificative de bani”. Virusul „Politia romana”, de pilda, le-a adus celor care il raspandeau peste 150.000 de dolari.
Citeste aici pe larg despre ransomware
Virusii de acest tip trebuie insa creati de cineva si apoi updatati permanent in functie de noile programe antivirus, trebuie distribuit unor centre regionale, asa cum era cel din Romania, iar sumele obtinute trebuie intr-un fel sau altul “spalate”. De acest lucru nu se ocupa insa retele infractionale de tipul Mafiei, care ar fi usor depistate de catre politie.
Potrivit atat Europol, cat si specialistilor rusi in criminalitate informatica, soft-ul din spatele ransomware este creat, testat si apoi adus permanent la zi de anumiti programatori - adica cei 100 numarati de Europol. Acesti bossi ai criminalitati informatice vand malware-ul sau update-urile mai departe pentru sume care pot cobori pana la 200 de dolari. Pentru mai multi bani se acorda si asistenta in crearea unei retele de distribuire a respectivului virus.
CryptoLocker, virusul care iti ia calculatorul ostatic. De ce nu poate fi invins de antivirusi
Impins la sinucidere de un virus de calculator
In martie anul acesta, un barbat din Braila si-a ucis copilul de 4 ani si si-a luat viata din cauza unui astfel de virus. Dupa ce a intrat pe mai multe site-uri pentru adulti, omul a primit un mesaj, aparent din partea politiei, prin care era somat sa plateasca o suma mare de bani. Daca nu, era amenintat cu ani grei de inchisoare.
Iar lucrurile risca sa devina si mai rele. Chiar daca la ora actuala sunt doar 100 de genii criminale, numarul lor este in crestere, recunosc cei de la Europol. „E foarte usor sa fii un criminal cibernetic: nu trebuie sa te pricepi la programare, doar sa descarci programele de care ai nevoie”, spune Oerting. „Acesti oameni sunt condusi de lacomiei si produc malware cu o asemenea viteza incat ne e greu sa-i prindem din urma.” Asa incat „eliminarea din ecuatie” pare a fi doar un scenariu optimist.
Sursa: Pro TV
Etichete: IT, crime, virusi, europol, ransomware, securitate informatica,
Dată publicare:
10-10-2014 17:59