Bild: Plajele Europei vor fi urmatoarea tinta a ISIS in aceasta vara. Cat de mare e riscul unor asemenea atentate in Romania

Ultima actualizare: 22-04-2016 06:58

Sefii serviciilor de informatii occidentale avertizeaza ca vara aceasta ar putea sta sub semnul atentatelor teroriste pe plajele Europei.

Potrivit editiei de marti a ziarului german Bild, BND (Serviciul Federal de Informatii din Germania) a fost avertizat de „colegii italieni” ca ISIS „va insangera plajele Europei” in aceasta vara. Dezvaluirile ar proveni de la o sursa credibila din Africa, care a dat mai multe detalii.

Atentatorii ar planui sa se dea drept refugiati care, pentru a castiga un banut, le vand turistilor racoritoare, inghetata, gustari sau tricouri, ochelari de soare si jucarii de plaja. Astfel deghizati, ei ar urma sa aduca pe plajele aglomerate arme automate, centuri cu bombe sau dispozitive explozive care pot fi ascunse in nisip.

Cele mai amenintate plaje, scrie Bild, sunt cele din sudul Frantei, Costa del Sol din Spania, dar si litoralul italian. „Este o noua dimensiune a terorii. Plajele nu pot fi protejate”, a declarat un inalt oficial pentru ziarul german.

Un atentat de acest fel a avut loc in iunie anul trecut pe plaja din Sousse, un oras din Tunisia frecventat si de turisti romani. 38 de oameni au fost ucisi atunci de un tanar de 23 de ani care a venit pe plaja cu un Kalasnikov ascuns intr-o umbrela de soare.

Atentatul din Tunisia a fost revendicat de ISIS o zi mai tarziu. Insa autorul sau se pare ca tinea de Ansar el-Sharia, o organizatie terorista aliata cu Statul Islamic.

Jurnalistii britanici de la Express au publicat si o harta a tarilor unde zonele turistice sunt amenintate de atacurile islamistilor radicali. Tara noastra figureaza si ea pe aceasta harta, Romania fiind la nivelul de „amenintare implicita” – adica un nivel mai jos decat Italia sau Grecia.

Si ziarul italian Il Giornale a scris, inca din 13 aprilie, despre riscul unor astfel de atentate. Potrivit unei surse din politia senegaleza, o plaja din aceasta tara africana este foslosita pentru antrenarea „vanzatorilor-jihadisti”.

„Vor sa loveasca plajele italiene, franceze si spaniole, vor folosi orice vanzator ambulant radicalizat. Oameni pe care nu ii va suspecta, care fac naveta intre Italia si Senegal, aparent pentru a munci, cu acte si vize in regula”, a spus oficialul african. Celula din Senegal ar fi condusa de Peter Saadi, un tanar medic de 26 de ani care a luptat in militiile siriene ale Statului Islamic.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!