ATAC IN TUNISIA: Cel putin 37 de morti si zeci de raniti. Turisti din Belgia, Germania si Marea Britanie sunt printre victime

×
Codul embed a fost copiat

Un terorist a deschis focul, pe plaja, in fata unui hotel de lux din statiunea Sousse, situata la 140 de kilometri de capitala Tunisiei. Dupa lungi minute de groaza, fortele de securitate au ajuns pe plaja unde avea loc macelul si l-au ucis pe terorist.

Ministerul Roman de Externe a anuntat ca nu exista informatii despre cetateni romani printre victime. Totodata, potrivit unor responsabili din turism, nu exista in acest moment romani plecati in Tunisia prin tur-operatori.

Cu toate aceasta exista romani care traiesc sau care au plecat acolo pe cont propriu. De plida Dragan Petricevici, antrenorul echipei de baschet din Timisioara, aflat acolo la niste prieteni, a scapat miraculos.

"Practic am plecat de acolo cu jumatate de ora, 45 de minute inainte sa se intample. E socant, e o tragedie, s-a intamplat la 5 km de hotelul unde am stat. E un atac nu doar la turisti, e un atac la 10 milioane de tuniseni care traiesc din urma turismului si ma gandesc cu groaza de prietenii care traiesc din turism. E socant", a declarat pentru Stirile ProTV Dragan Petricevic.

"Ma bucur ca eu si sotia mea am reusit sa plecam. Noi stateam pe ganduri sa plecam azi pe la 12 spre aeroport. Si am plecat pe la 10:45. Daca mai ramaneam o ora nu mai ieseam din Sousse pentru ca acum sunt blocate iesirile. Ma gandesc cu groaza ca a reusit sa treaca prin terasa hotelului fara sa il opreasca cineva si asta e ceva de speriat", a mai spus romanul.

Citește și
atac in Graz FOTO AGERPRES
Atac in centrul orasului Graz: un barbat a intrat cu masina in multime si a ucis 3 trecatori, apoi a coborat cu un cutit
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Desfasurarea evenimentelor de vineri:

UPDATE 21:25 Primele poze cu atacatorul au fost publicate pe internet. In imagini, barbatul apare cu o pusca in mana, in timp ce merge pe strada. Cel putin cinci turisti britanici au fost ucisi in resortul din Sousse, potrivit oficialilor britanici.

UPDATE 20:20 Numarul victimelor a urcat la 37, conform purtatorului de cuvant al Ministerului tunisian de Sanatate, informeaza NY Times. Choukri Nafti a precizat ca alte 36 de persoane au fost ranite in atacul de vineri, doua sau trei fiind in stare critica.

UPDATE 20:10 Tunisia nu poate face singura amenintarii jihadiste si trebuie pusa in aplicare o strategie 'globala', a declarat presedintele tunisian Beji Caid Essebsi care s-a deplasat la locul unde a avut loc sangerosul atentat la un hotel din statiunea Sousse, relateaza AFP.

"Am realizat astazi ca Tunisia se afla in fata unei miscari internationale. Ea nu poate raspunde singura la aceasta", a subliniat seful statului la hotelul Marhaba din Port El Kantaoui, unde 28 de persoane au fost ucise de un barbat inarmat.

"Ca dovada, in aceeasi zi, la aceeasi ora, Franta a fost tinta unei operatiuni similare, Kuweitul de asemenea. Este dovada ca trebuie o strategie globala si ca toate tarile democratice trebuie sa-si uneasca fortele", a subliniat el, potrivit Agerpres.

"Sper ca aceasta este ultima data deoarece suntem hotarati sa luam cele mai dureroase masuri pentru a face fata unui flagel chiar mai dureros", a subliniat seful statului tunisian.

UPDATE 19:15 Autoritatile merg acum pe varianta unui singur atacator care a venit pe plaja cu arma ascunsa intr-o umbrela de soare. A deschis focul printre turisti, a intrat apoi in Hotelul Imperial prin zona piscinei, impuscandu-i pe toti cei pe care i-a prins in drum.

UPDATE 18:10 Numarul mortilor a ajuns la 28 anunta Washington Post, care vorbeste si de 36 de raniti. Turisti britanici, germani si belgieni se numara printre victime.

UPDATE 17:50 Secretarul de stat al Tunisiei afirma ca atacatorul si-a ascuns Kalashnikovul sub un parasolar inainte de a deschide focul.

Informatii inca neconfirmate vin si de la turistii britanici care spun ca ar fi vazut cum atacatorii au coborat dintr-o barca.

Unul dintre atacatori era un student tunisian, pe care politistii nu il aveau in evidenta ca fiind un individ periculos. Un suspect a fost retinut, fiind infatisat intr-o imagine in care este inconjurat de oameni inarmati.

UPDATE 17:00 FlightRadar24 anunta ca zborul Jetairfly 5017 ce decolase din Bruxelles spre Tunisia se intoarce in Belgia. 

UPDATE 16:30 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunta ca a intreprins "in regim de urgenta" demersuri pe langa autoritatile tunisiene competente pentru a obtine informatii suplimentare si precizeaza, in context, ca "pana la aceasta ora nu sunt informatii" conform carora cetateni romani ar fi fost afectati in urma atentatului din Tunisia, se arata intr-un comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.

"In urma atentatului care a avut loc astazi, 26 iunie 2015, in apropierea localitatii Sousse din Tunisia, Ambasada Romaniei la Tunis a intreprins in regim de urgenta demersurile legale pe langa autoritatile tunisiene competente pentru a obtine informatii suplimentare si pentru a verifica daca printre victimele atentatului se afla si cetateni romani. Pana la aceasta ora nu sunt informatii conform carora cetateni romani ar fi fost afectati in urma acestui atentat", precizeaza MAE roman.

Potrivit precizarilor sursei citate, verificarile "sunt in curs", misiunea diplomatica se afla in permanenta legatura cu autoritatile locale si este pregatita sa acorde asistenta consulara de specialitate, in limita competentelor legale, daca situatia o va impune.

"Ambasada Romaniei la Tunis nu a primit nicio solicitare de asistenta consulara pana la aceasta ora", adauga MAE.

UPDATE 16:15 Imagine cutremuratoare publicata pe Twitter de un turist aflat in Tunisia. "Sper ca-i suficient", a scris acesta langa o fotografie care arata cum usa a fost baricadata cu patul din camera de hotel.

UPDATE 16:00 Un martor, pe numele sau Gary Pine, a povestit pentru Channel 4 ca a auzit intre 30 si 40 de focuri de arma si recunoaste ca "intr-un gest prostesc, m-am intors sa-mi iau lucrurile de pe plaja. Se auzeau gloantele suierand prin aer".

UPDATE 15:53. Momentul in care trupele speciale au ajuns pe plaja hotelului, surprins in aceasta imagine publicata de India Today

UPDATE 15:49. Russia Today redistribuie pe Twitter o imagine care circula de cateva minute si care l-ar avea in cadru pe unul dintre atacatori, la scurt timp dupa ce ar fi fost ucis de fortele speciale. 

UPDATE 15:43. Un turist britanic, citat de Guardian, martor la atentat spune ca initial a crezut ca explodeaza artificii, iar apoi a auzit o explozie de la un hotel vecin.

UPDATE 15:34. Potrivit Reuters, numarul mortilor ar depasi 27. Corespondentul BBC din Africa de Nord spune ca hotelul atacat ar fi Imperial Marhaba, iar operatiunea inca nu s-a terminat.

UPDATE 15:31 Corriere della Sera publica imagini de pe plaja unde se pare ca mai multi turisti ar fi fost executati in timpul atacului.

UPDATE 15:30: Surse AFP, citate de BBC spun ca doua hoteluri ar fi fost atacate. Numarul victimelor este inca neclar.

UPDATE 15:25: Numarul mortilor, raportat initial la 7, a ajuns intre timp la 19, spun surse din Ministerul de Interne tunisian pentru BBC.

UPDATE 15:20: Contactati de ProTV, reprezentantii agentiei de turism Paralela 45 spun ca nu au reinnoit contractele pentru Tunisia, astfel ca prin tur-operatori nu sunt plecati romani in zona. Exceptie fac cei care ar fi putut pleca in Sousse pe cont propriu.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
ISIS a incercat sa arunce in aer o uzina langa Lyon si a ucis un om. Nivelul de ALERTA TERORISTA ridicat la MAXIM
ISIS a incercat sa arunce in aer o uzina langa Lyon si a ucis un om. Nivelul de ALERTA TERORISTA ridicat la MAXIM

A fost o vinere neagra in lume, iar gruparea Statul Islamic se face responsabila. Jihadistii au lovit simultan in trei colturi diferite: pe o platforma industriala din Franta, intr-o statiune din Tunisia si intr-o moschee din Kuweit.

Atac in centrul orasului Graz: un barbat a intrat cu masina in multime si a ucis 3 trecatori, apoi a coborat cu un cutit
Atac in centrul orasului Graz: un barbat a intrat cu masina in multime si a ucis 3 trecatori, apoi a coborat cu un cutit

Austria este in stare de soc, dupa ce trei oameni si-au pierdut viata si cateva zeci au fost raniti de un conducator auto suferind probabil de probleme psifice.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.