Adevarul despre boxul profesionist romanesc. Cat de buni sunt Bute si Ciocan si cine sunt regii acestui sport in Romania

Leonard Doroftei

Campina 1909. Locul in care ia nastere boxul romanesc. La scurt timp, Bucurestiul intra si el pe harta, gazduind un meci de box in gradina Cismigiu intre francezul Martuin si irlandezul O'Hara.

10 ani mai tarziu, Virgil Salvan devenea primul boxer roman care a participat la o competitie internationala de box, luptand la intrecerile pugilistice din cadrul jocurilor interaliate ce au avut loc la Paris.

Bucuresti 1921. Iau fiinta primele sectii de box, sub denumirea "Boxing Club", sub indrumarea maestrului francez Rene Delcourt. Trei ani mai tarziu are loc si prima intrecere organizata, la sala FSSR din Bucuresti disputandu-se 6 meciuri a cate 6 reprize fiecare. In acelasi an are loc si primul campionat national de box, la care au participat 25 de pugilisti. Primii campioni nationali au fost: Gheorghe Eliad (musca), Constantin Vilsan (pana), Dan Chirila (usoara), Constantin Dirlau (semimijlocie) si Emil Vasilescu (grea).

Bucuresti 1947. Romania are primii campioni internationali. Desi prima participare internationala a avut loc la Europenele din 1930, iar primele medalii au venit in 1937, abia 10 ani mai tarziu romanii reusesc sa cucereasca primele medalii de aur. Borduz (pana), Voinea (semimijlocie) si Mentzel (grea) castiga aurul la Balcaniada de box de la Bucuresti, la doi ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial.

Berlin 1955. Nicolae Linca este primul roman care cucereste medalia de aur la un campionat european, dupa ce doi ani mai devreme, in 1953, urca pe locul 3 la Europenele din Varsovia.

Citește și
Box
Momentul in care un boxer profesionist este darmat dintr-un pumn de un batran. VIDEO
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Melbourne 1956. Acelasi Nicolae Linca scrie istorie pentru Romania, devenind primul campion olimpic roman la box, cucerind aurul la categoria semimijlocie. Trei ani mai tarziu, in 1959, Nicolae Linca devine primul boxer roman care participa la trei Europene, Varsovia 1953, Berlin 1955 si Lucerna 1959, aceeasi tripleta de aur, insa olimpica, reusind-o si Mircea Dobrescu, dupa JO din Helsinki 1952, Melbourne 1956 si Roma 1960.

Moscova 1989. Francisc Vastag cucereste la Moscova primul titlu de campion mondial de seniori pentru Romania, dupa ce tot el, alaturi de Mihai Leu, ieseau campioni mondiali de juniori la Havana, doi ani mai devreme.

Aceasta este istoria boxului amator din Romania. Au trecut 80 de ani de la aparitia acestei arte nobile in Romania pana am scos primul campion mondial la amatori. Anii '90 au insemnat insa pasul spre profesionisti pentru boxerii romani. Au urmat doua decade in care boxerii romani au cucerit toate titlurile mondiale importante, WBO, WBA, WBC si IBF, fiecare centura fiind castigata de un alt boxer, careul de asi ai boxului profesionist romanesc fiind alcatuit din Mihai Leu, Leonard Doroftei, Lucian Bute si Adrian Diaconu.

MIHAI LEU
Fost campion mondial de juniori, Mihai Leu a terminat cariera la profesionisti neinvins. 28 de partide, toate castigate, 10 prin KO. Leu a reusit sa castige centura mondiala WBO in 1997, dand astfel "startul" pentru boxul profesionist din Romania. Din pacate, Leu s-a retras inainte de 30 de ani, din cauza unei accidentari, nu inainte de a-si apara centura, tot in 1997, in fata lui Michael Carruth. Leu este printre putinii campioni mondiali ce s-au retras neinvinsi dupa ce au detinut o centura importanta.

Centura detinuta de Mihai Leu, WBO Welterweight, este acum in posesia lui Manny Pacquiao, ceea ce spune totul despre valoarea titlului si despre performanta lui Mihai Leu.

LEONARD DOROFTEI
Carismaticul luptator din Ploiesti a prins, spre deosebire de Mihai Leu, boom-ul mediatic din anii 2000. "Mosu" a iesit campion mondial WBA in 2002, dupa ce l-a invins la puncte pe Raul Balbi. Diferenta dintre ei a fost facuta de o singura runda. Doi dintre arbitri au dat 115-112 pentru Doroftei, respectiv Balbi, iar al treilea i-a dat victoria lui Doroftei cu 114-113. Practic o singura runda a decis soarta unui om si a unei intregi tari, Doroftei fiind, asa cum spuneam, al doilea campion mondial la profesionisti din istoria Romaniei.

Revansa disputata cu Balbi 4 luni mai tarziu la Bucuresti a insemna apararea centurii pentru pugilistul roman, care a mers mai departe si a disputat probabil cel mai tare meci din istoria boxului profesionist din Romania, cand s-a batut cu Paul Spadafora pentru 3 titluri: WBA, IBF si IBC. Din pacate, meciul a fost declarat egal, centura WBA ramanand la Doroftei iar celelalte doua la Spadafora. Sfarsitul carierei a venit dupa meciul cu Arturo Gatti, cand un croseu la ficat a adus prima si ultima infrangere din palmaresul lui Doroftei.

Centura WBA Lightweight detinuta de Leonard Doroftei este acum la Darleys Perez si a mai fost detinuta de Juan Diaz si Jose Miguel Cotto, printre altii. Doroftei a fost boxerul roman cu cele mai tari meciuri la profesionisti, Spadafora si Gatti fiind adevarate legende ale boxului profesionist.

LUCIAN BUTE
Lucian Bute este al treilea campion mondial din istoria Romaniei si poate cel mai controversat din punct de vedere al palmaresului. Desi a detinut titlul mondial din 2007, cand l-a invins prin TKO pe Alejandro Berrio, pana in 2012, cand a pierdut in fata lui Carl Froch, Lucian Bute a nascut mereu controverse. Obiceiul romanesc de a ne denigra valorile nu l-a ocolit pe Lucian. Un adevarat exemplu de sportiv din toate punctele de vedere, Bute a pus boxul profesionist romanesc pe harta pentru prima data dupa 5 ani, insa nu putine au fost vocile care l-au acuzat pe Bute ca isi alege meru adversarii cei mai usori.

9 aparari consecutive ale centurii si un meci fenomenal cu Jean-Paul Mendy, care a umplut sala din Bucuresti, nu au fost de ajuns. Caderea lui Bute a venit in meciul cu Carl Froch, din 2012. A urmat o victorie grea in fata unui adversar comod, iar apoi Bute si-a reincercat norocul cu Jean Pascal in 2014, insa rezultatul a fost iarasi unul negativ. In acelasi an a facut o schimbare importanta in cariera, trecand de sub comanda lui Stephane Larouche sub cea a celui mai tare antrenor de box din lume, Freddie Roach.

Ramane de vazut daca Bute va mai avea sansa de a cuceri un titlu mondial. Chiar daca s-ar retrage maine, Bute ramane un mare campion. Chiar daca centura IBF este considerata a patra ca valoare dupa WBA, WBC si WBO, nu este la indemana oricui sa castige o centura mondiala si sa o apere de 9 ori la rand. Mai mult, Bute a fost la un momentdat numarul 1 in lume la categoria supermijlocie.

Centura IBF la supermijlocie detinuta de Bute este acum la Carl Froch, care si-a aparat-o deja de 4 ori.

ADRIAN DIACONU
Al patrulea si cel mai putin mediatizat campion mondial roman este Adrian Diaconu. "Rechinul" din Ploiesti a intrat in posesia centurii mondiale WBC in 2008, la un an dupa ce Bute castiga centura IBF, inchizand astfel "cercul" centurilor mondiale. Romania bifase cele 4 titluri importante, WBA, WBO, WBC si IBF.

Din pacate, caderea lui Diaconu a fost la fel de rapida ca si ascensiunea. La doar un an de cand a intrat in posesia titlului, a fost invins de 2 ori de Jean Pascal, cel care avea sa il rapuna 5 ani mai tarziu si pe Lucian Bute. Diaconu a revenit cu o victorie in fata lui Omar Sheika pentru a-si incheia cariera apoi, dupa ce a fost invins de Chad Dawson, in 2011. La 34 de ani, Adrian Diaconu punea punct unei cariera in care nu a apucat sa se bucure de gloria adusa de un titlu mondial important.

Centura mondiala WBC la semigrea a fost detinuta dupa Diaconu de Jean Pascal, Chad Dawson, Bernard Hopkins, iar de 6 meciuri sta pe umarul lui Adonis Stevenson. O dovada clara ca "Rechinul" a fost in 2008 in varful piramidei la cel mai inalt nivel.

UNDE NE AFLAM ACUM
La 3 ani de cand Lucian Bute si-a pierdut titlul mondial, Romania alearga dupa o noua centura. Din pacate, pugilistii romani sunt "ajutati" mai mult cu critici decat cu incurajari. Despre Lucian Bute se scrie de 2 ani ca ar fi cazul sa se retraga desi este greu ca jurnalist sa te pui in pielea unui boxer care a fost campion timp de 5 ani de zile, 10 meciuri la rand.

O alta speranta a Romaniei, Cristian Ciocan, a fost bombardat cu critici de romani mai rau decat l-a bombardat Fury cu lovituri. Detinator al centurii europene WBO, Ciocan a avut sansa imensa de a deveni challenger la titlul mondial detinut de Klitschko, insa englezul Tyson Fury a pus capat viselor de glorie ale romanului dupa doar 8 reprize.

Poate Ciocan sa ajunga campion mondial cu adevarat? Este un luptator supraevaluat? Sa le luam pe rand. In momentul de fata NIMENI nu poate ajunge campion mondial. Centurile sunt la Wladimir si vor ramane acolo pana cand va decide sa se retraga, ca fratele sau, sau pana va imbatrani prea mult ca sa se mai poata antrena. Wladimir Klitschko este invincibil in acest moment in box deci am fi putut spera cel mult la un meci cu el, nu sa ii luam centurile. Cat despre supraevaluarea lui Cristian Ciocan, va spun un singur lucru. Puneti-va manusile in maini si munciti o zi alaturi de el si va veti schimba parerea. Boxul la categoria grea ... e greu!
Romania are nevoie de campion, si mai mici, si mai mari. Avem nevoie de luptatori care sa ne inspire si sa ne ofere, daca nu un titlu mondial, macar speranta, iluzia si mirosul unui titlu mondial.

Titlu mondial pe care, apropos, putem sa il avem iar pe 28 martie, cand JoJo Dan se bate pentru centura IBF Welterweight cu Kell Brook. Unde altundeva daca nu pe taramul blestemat pentru boxerii romani, locul in care Bute si Ciocan si-au rupt aripile, in Regatul Unit al Marii Britanii. Daca va castiga, JoJo va deveni campionul mondial cu numarul 5 in istoria Romaniei, un numar prea mic pentru cati pugilisti talentati a dat Romania in ultimii 20 de ani.

UNDE NE INDREPTAM
Daca Bute si Ciocan au trecut de zenitul carierei iar JoJo Dan se afla in fata celui mai important meci din cariera, Romania are si cateva "rezerve" pentru viitor.

In urmatorii ani vor intra in "prima linie" Ronald Gavril, omul care se antreneaza cu Floyd Mayweather si care este manageriat de echipa acestuia, Bogdan Dinu, greul care a plecat in Canada, la Interbox (suna cunoscuta povestea?), Ravan Cojanu, gigantul de peste 2 metri ce se bate in State de aproape 4 ani, Viorel Simion si toata generatia tanara care vine din urma.

Leu, Doroftei, Diaconu, Bute, Ciocan, JoJo Dan, Gavril, Dinu, Cojanu, Simion. Boxul profesionist romanesc nu duce lipsa de trecut, de campioni si de sperante. Duce lipsa de sustinere si de patriotism.

Surse:
Boxrec
Wikipedia
Luptatorii.ro

Autor: Florian Ceafalau, www.sport.ro

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Mickey Rourke a slabit 15 kg si urca in ring dupa 20 de ani de pauza. Cum se antreneaza actorul la 62 de ani. GALERIE FOTO
Mickey Rourke a slabit 15 kg si urca in ring dupa 20 de ani de pauza. Cum se antreneaza actorul la 62 de ani. GALERIE FOTO

La 20 de ani dupa ce a renuntat la cariera de sportiv, actorul Mickey Rourke, in varsta de 62 de ani, se intoarce in ring, in Moscova.

Momentul in care un boxer profesionist este darmat dintr-un pumn de un batran. VIDEO
Momentul in care un boxer profesionist este darmat dintr-un pumn de un batran. VIDEO

Un videoclip in care un boxer profesionist este daramat dintr-un singur pumn de un barbat in varsta a devenit viral pe internet.

Un fost campion la box al Romaniei, ucis in bataie in Tenerife. Ce spune MAE despre scandalul care a dus la intreaga tragedie
Un fost campion la box al Romaniei, ucis in bataie in Tenerife. Ce spune MAE despre scandalul care a dus la intreaga tragedie

Un roman, fost campion de box, a fost ucis in bataie intr-un club din Tenerife. Robert Danceanu iesise din ring de ani buni, dar muncea pentru cei interesati sa le asigure paza si protectia.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.