A parasit Romania pentru a scapa de "dictatura lui Ceausescu". Ce a ajuns sa faca azi acest roman

22-03-2015 11:47


Alaxander Vaida

Alexander Vaida, un roman care a parasit tara in urma cu peste 30 de ani, va candida la alegerile parlamentare din Elvetia, pe listele Partidului Popular Crestin-Democrat, scrie publicatia locala Aargauer Zeitung.

Plecat la 14 ani din Romania comunista, impreuna cu parintii, Alexander Vaida, acum in varsta de 46 de ani, va candida pe listele Partidului Popular Crestin-Democrat (CVP), la alegerile pentru Parlamentul elvetian care vor avea loc in 15 octombrie.

Vaida spune ca a fugit din Romania impreuna cu parintii deoarece "sub dictatura lui Ceausescu erau doar doua posibilitati: sa povestesti istoria asa cum dorea statul sau sa parasesti tara".

Decizia de a pleca a fost luata pentru ca tatalui sau, profesor de istorie, ii era teama ca o sa ajunga in inchisoare deoarece nu era de acord sa le predea elevilor propaganda oficiala.

"Inca de pe atunci Elvetia era un exemplu de stat democratic, de libertate, asa cum visau atat de multi in Europa de Est", isi aminteste Vaida, care acum este fizioterapeut la spitalul din Baden, cantonul Aargau.

Barbatul povesteste ca la sosirea in Tara Cantoanelor nu prea stia germana, ci doar engleza, dar asta i-a fost suficient pentru a se integra rapid la scoala.

El sustine ca la Revolutie s-a gandit putin sa se reintoarca in tara natala, dar si-a dat seama ca "va dura foarte mult pana cand democratias va functiona cu adevarat".

In 1992, a obtinut cetatenia elvetiana.

Alexander Vaida este casatorit de 15 ani cu o doctorita, tot romanca, cei doi avand o fiica in varsta de 6 ani.

Devenit membru al CVP in urma cu cativa ani, Vaida marturiseste ca a fost surprins de propunerea conducerii partidului de a candida la parlamentarele din toamna.

"Sunt constient de faptul ca posibilitatea de a fi ales este relativ redusa, cu toate acestea ma voi implica pe deplin", a recunoscut romanul.

Vaida este de trei ani membru al Comisiei CVP pentru Migratie si Integrare, iar totodata este presedinte al Asociatiei romanilor din Baden, pe care a infiintat-o in 2005.

"Vrem sa facem cunoscuta cultura romaneasca si sa-i ajutam pe romani sa se integrez in Elvetia si in regiune", spune Alexander Vaida despre scopul acestei asociatii.

In opinia sa, strainii ar trebui sa se implice mai activ in politica elvetiana, chiar daca nu este un lucru usor, existand adesea prejudecati in ceea ce ii priveste pe imigranti.

La precedentele alegeri parlamentare, din 2011, Partidul Popular Crestin-Democrat (CVP) s-a clasat pe locul al patrulea, cu 12,3%, obtinand 31 de mandate.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO