25 de ani de la caderea Zidului Berlinului. 22 de tineri au fost trimisi, intr-un experiment "comunist", in fosta RDG

06-11-2014 07:57


Germania marcheaza saptamana aceasta 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Pentru cei mai tineri este o ocazie sa afle cate ceva despre trecut. Iar 22 de adolescenti vor primi o lectie mai speciala.

Ei isi petrec saptamana izolati, intr-un hotel in care a fost improvizata, la scara mica, o tabara de elevi din timpul fostei Republici Democrate Germane. Dincolo de antrenamente si cursuri, toti au recunoscut ca cel mai mult i-a... "durut" despartirea de gadgeturi.

In filmul "Good Bye, Lenin!", la opt luni de la caderea Zidului Berlinului, un tanar se straduieste sa refaca la scara mica universul comunist pentru mama lui care doar ce si-a revenit dintr-o coma profunda si trebuie protejata de vesti dramatice.

Un scenariu similar urmeaza si experimentul pus la cale de o televiziune din Germania, cu sprijinul autoritatilor din invatamant. 22 de elevi de 14 ani au fost trimisi, timp de o saptamana, intr-o calatorie in trecut, in fosta Republica Democrata Germana.

Copiii au fost cazati intr-un hotel izolat din Saxonia. Elevii au observat ca in fiecare clasa si in fiecare domitor, un domn misterios ii privea dintr-o rama. Putini l-au recunoscut insa pe fostul lider comunist Erich Honecker: "Cred ca este cineva important. In caz contrar, poza lui nu ar fi fost atarnata pe perete."

Elevii au imbracat uniformele tineretului socialist, iar in program au fost incluse ore de educatie fizica si pregatire militara. Putini au reusit sa treaca proba atasarii mastii cu gaz in timpul impus...

Ramasi fara telefoane calculatoare ori internet, adolescentii au ascultat muzica si au dansat pe ritmurile din acea vreme.

Experimentul se va incheia duminica, atunci cand vor fi organizate evenimente cu ocazia implinirii a 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului - primul pas catre reunificarea Germaniei.

VIDEO PROTVPLUS.RO