Norii ne-au impiedicat sa vedem spectacolul Perseidelor, cea mai mare ploaie de stele din 2012

×
Codul embed a fost copiat

Degeaba au stat romanii cu ochii pe cer, pregatiti sa-si puna o dorinta la vederea stelelor cazatoare. Norii nu i-au lasat sa vada anul acesta spectacolul Perseidelor.

Ca de obicei, in luna august isi face aparitia curentul de meteori Perseide, se spune intr-un mesaj postat pe site-ul Observatorului Astronomic, care precizeaza ca orice roi de meteori are o anumita perioada in care este activ si un moment de maxim, in care activitatea meteorilor este cea mai mare.

Maximul - 12 august, ora 16:00
Pentru Perseide, perioada de activitate este intre 17 iulie si 24 august. In aceasta perioada se pot observa, pe langa meteorii ce nu apartin unui curent (sporadici), si meteori ce par ca vin din constelatia Perseus. Maximul curentului va veni pe 12 august, in jurul orei 16.00, ora Romaniei. In aceasta perioada se vor observa cei mai multi meteori. Insa, cum in Romania atunci este zi, cei interesati pot sa-i observe in noaptea de dinainte (11 spre 12 august) si in cea de dupa maxim (12 spre 13 august). Cea mai buna perioada de urmarire este dupa miezul noptii pana dimineata.

Numara-le cu aplicatiile NASA pentru Android si iPhone

Poti descarca aplicatia de iPhone sau de Android a NASA pentru a numara si tu meteorii de pe cer.

Citește și
OZN
Fenomenul care i-a ingrozit pe bulgari. OZN-uri vazute in mai multe orase ale tarii. FOTO in text
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Potrivit Observatorului Astronomic, orice meteor a carui traiectorie inversa ajunge in constelatia Cassiopeia este o "perseida". Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru ca este perioada concediilor si a vacantelor, perioada din an cand oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.
Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut. Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula sub 1 mm diametru ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pamant se numeste meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza si praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.

Fenomenele astronomice se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Asa ca din orasele mari nu se pot observa multi meteori. Cel mai bun este un loc la tara sau la munte. Este bun si un loc de observatii aflat la marginea oraselor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea maximum 100 de meteori pe ora. Cei ce observa din orase vor vedea 10-20 de meteori pe ora.

Pentru vedea meteori, cei interesati nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie ceva pe care sa stea intinsi, un sac de dormit sau un sezlong. Le mai trebuie imbracaminte groasa pentru ca noptile de august sunt destul de racoroase. Pentru a vedea cat mai multi meteori, este nevoie sa priveasca spre cer macar o ora.

Cei care doresc ca observatiile lor sa fie utile oamenilor de stiinta trebuie ca la fiecare meteor observat sa noteze: ora, minutul, secunda cand a aparut; locul de unde a venit (constelatia); stralucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. In acest caz, persoanele interesate sunt invitate sa ia legatura cu Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM).

Urmarind bolta cereasca, persoanele pasionate vor vedea stelele si Calea Lactee. Uneori, o dara luminoasa, ce va dura mai putin de o secunda, se va vedea printre stele. In vechime, parea ca una din stelele de pe cer a cazut, de aici venind numele de "stea cazatoare". Insa stelele nu au cum sa cada, de fapt s-a observat o particula foarte mica, sub 1 mm diametru, ce a intrat in atmosfera Pamantului si la frecarea cu aerul a facut ca acesta sa emita lumina (ionizare).

Predictiile spun ca se vor vedea maximum 100 de meteori pe ora, in conditii ideale. In timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Perseide nu pot fi comparate cu ploaia de stele. In timpul unei ploi de stele se pot observa cateva mii de meteori pe ora, acestea fiind foarte rare.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Culoarea apei din Marea Neagra se schimba. Fenomenul care i-a surprins pe specialistii NASA. FOTO
Culoarea apei din Marea Neagra se schimba. Fenomenul care i-a surprins pe specialistii NASA. FOTO

NASA a obtinut o imagine spectaculoasa cu Marea Neagra. Fotografia realizata cu ajutorul unui spectrometru de catre satelitul Aqua i-a impresionat pe specialisti.

Fenomenul care i-a ingrozit pe bulgari. OZN-uri vazute in mai multe orase ale tarii. FOTO in text
Fenomenul care i-a ingrozit pe bulgari. OZN-uri vazute in mai multe orase ale tarii. FOTO in text

Locuitorii orasului bulgaresc Pernik au intrat in panica, in noaptea de 14 spre 15 iunie, dupa ce au vazut un obiect ciudat pe cer.

FOTO Fenomenul care a ingrozit specialistii. VEZI imaginile care ar putea declansa SFARSITUL LUMII
FOTO Fenomenul care a ingrozit specialistii. VEZI imaginile care ar putea declansa SFARSITUL LUMII

 NASA a publicat imagini incredibile de la peste 100 de ani lumina de Pamant

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.