Viespea parazit, maimuta care stranuta, tarantula albastra - TOP 10 specii noi, descoperite pe Terra
FOTO si VIDEO. "Viermele diavolului", maimuta care stranuta si orhideea care se deschide doar noaptea - acestea se afla in ultimul clasament al celor mai noi 10 specii de pe Pamant.
Au fost alese de catre specialistii Institutului International pentru Explorarea Speciilor din cadrul Universitatii de Stat Arizona din SUA, care alcatuiesc in fiecare an un "top 10" al celor mai noi specii descoperite.
In cel mai nou clasament se mai afla o meduza veninoasa, un miriapod gigant, o viespe parazit si o tarantula albastra. Aceste specii au fost selectate dintr-un total de aproximativ 200 de plante si animale care au fost vazute pentru prima data in ultimul an.
Alegeri 2024
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
02:09
Rezultate alegeri prezidențiale în Timiş. Elena Lasconi pe primul loc, urmată de Călin Georgescu şi George Simion
"Acest top 10 vrea sa atraga atentia asupra crizei biodiversitatii si necunoscutului explorat de cercetatori si muzee, care continua o traditie de 250 de ani de descoperiri.", a declarat directorul Institutului, profesorul Quentin Wheeler, citat de Sky News.
"Maimuta care stranuta", specia Rhinopithecus strykeri, a fost descoperita pe varfurile muntilor Burma. Specia sa se afla in pericol de disparitie, are o barba alba, distinctiva, si stranuta cand ploua.
Paianjenul albastru, "Sazima's tarantula", provine din America de Sud, traieste in partile muntoase si are par albastru pe spate, denumirea stiintifica fiind "pterinopeima sazimai".
Orhideea de noapte, "bulbophyllum nocturnum", a fost descoperita in Papua Noua Guinee. Florile sale se deschid seara, in jurul orei 22.00 si se inchid in dimineata urmatoare.
Masurand doar o jumatate de milimetru, "viermele diavolului" a fost gasit la o adancime de 1,2 km, intr-o mina de aur din Africa de Sud, la o temperatura de 37 de grade Celsius. Este organismul celular care traieste la cea mai mare adancime de pe Pamant si a fost numit "halicephalobus mephisto", dupa Mefisto, demonul din legenda lui Faust.
De asemenea, pe lista se afla si meduza "de jeleu", o specie veninoasa si colorata, care a fost gasita pe insula Bonaire din Caraibele Olandeze. Numele sau stiintific este "tamoya ohboya" si a fost ales deoarece s-a presupus ca oricine este intepat de meduza va exclama "oh boy".
Viespea parazit zboara la doar un centimetru lungime deasupra pamantului atunci cand isi cauta urmatoarea victima.
Atunci cand isi gaseste gazda (furnica din specia Cataglyphis ibericus) viespea o ataca din aer ca un bombardier, depozitandu-si ouale in furnica respectiva in doar 0,052 de secunde.
SURSA FOTO:
Institutul International pentru Explorarea Speciilor
Sursa: Sky News
Etichete: animale, descoperire, maimuta, specii, viespi,
Dată publicare:
24-05-2012 10:51