Un aisberg de 5.000 de kilometri patrati sta sa se desprinda de calota glaciara a Antarcticii. Impactul asupra naturii
Un aisberg de 5.000 de kilometri patrati este pe cale sa se desprinda de calota glaciara a Antarcticii. In prezent blocul de gheata mai este legat de calota de o fasie de doar 20 de kilometri.
Este una dintre cele mai mari bucati de gheata care s-au desprins pana acum.
Aisbergul cu o suprafata cat statul american Delaware sau Trinidad Tobago se desprinde cu o rapiditate care ii ingrijoreaza pe experti. Numai in luna decembrie a anului trecut, fisura s-a marit cu 17 kilometri. Cand se va desprinde, calota glaciara va pierde 10% din suprafata sa, anunta specialistii.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
"Aceasta parte a avut o fisura de zeci de ani, insa recent a ajuns intr-o zona unde stratul de gheata este mai subtire si ameninta acum aceasta ruptura intre cele doua parti."
Expertii estimeaza ca in cateva luni cel tarziu, aisbergul se va desprinde de calota glaciara. Ceea ce ii ingrijoreaza mai mult este faptul ca acest lucru ar destabiliza continentul inghetat. In timp ce aceste desprinderi ale bucatilor de gheata din calota glaciara sunt normale o data la cateva zeci de ani, o astfel de situatie, in care un aiseberg de o asemenea suprafata se rupe poate accelera procesul de topire a calotei glaciare ceea ce ar duce la cresterea nivelului oceanelor.
"Este o actiune naturala, acea fisura se afla acolo de foarte mult timp, iar impactul asupra nivelului oceanelor se va vedea in timp, nu va avea un efect rapid."
Un efect imediat s-ar putea vedea insa pe harta lumii, pentru ca odata desprinsa acea bucata de gheata, va schimba complet forma geografica a Antarcticii.