Testoasele verzi din Mediterana, pe cale de disparitie, din cauza deseurilor aruncate in mare. Ce s-a descoperit la autopsie
Este vara si unii dintre noi isi vor petrece zilele de vacanta la malul Mediteranei. Putini stim insa ca apele azurii sunt pline de mii de tone de deseuri din plastic.
Pungile si bucatile mici sunt inghitite de mamiferele marine si ajung pe aceasta cale in lantul trofic. Poluarea pune in pericol existenta testoaselor verzi, o specie pe cale de disparitie.
Pe o plaja din Cipru, voluntarii supravegheaza puii de testoasa verde, pana cand acestia vor fi pregatiti sa-si inceapa viata in apele Mediteranei. Un gard de plasa protejeaza broscutele minuscule de potentiali pradatori, pe timpul noptii.
Sophie Davey, reprezentant Societatea pentru protectia testoaselor: "Suntem norocosi ca aceasta plaja e protejata si, speram noi, va ramane asa. Daca se va intampla ceva cu această plaja, atunci, cred eu, populatia va intra in declin, intrucat nu vor avea unde sa-si depuna ouale."
Odata ajunsi in Mediterana, puii sunt panditi de alte pericole: carligele pescarilor si, mai nou, plasticul care ajunge in cantitati tot mai mari in apa. Autopsia unei testoase verzi, o specie aflata in pericol de disparitie, arata cat rau poate face neglijenta si indiferenta oamenilor.
Robin Snape, coordonator, Societatea pentru protectia testoaselor: "Marea majoritate a testoaselor verzi au ceva din plastic in tractul gastro-intestinal. Peste 90 la suta din ele."
Testoasele inghit plasticul din apa pe care il confunda cu hrana.
Tierney Chalmers, voluntar Societatea pentru protectia testoaselor: "Pungile de plastic arata ca niste meduze, iar capacele de sticla arata ca niste crustacee. E ingrozitor fiindca asta inseamna ca le pot inghiti si plasticul pot intra in lantul trofic. Prin urmare, toxinele pot afecta numeroase animale."
Iar asemenea "hrana" nociva e din plin in Mediterana. Studiile arata ca aproape 3.000 de tone de plastic plutesc in apele marii.
Sursa: Pro TV
Etichete: marea mediterană, specie pe cale de disparitie,
Dată publicare:
28-07-2017 08:11