Testoasele verzi din Mediterana, pe cale de disparitie, din cauza deseurilor aruncate in mare. Ce s-a descoperit la autopsie

Ultimul update: Luni 31 Iulie 2017 07:21
Data publicarii: Vineri 28 Iulie 2017 08:11
Categorie: Stiinta

Este vara si unii dintre noi isi vor petrece zilele de vacanta la malul Mediteranei. Putini stim insa ca apele azurii sunt pline de mii de tone de deseuri din plastic.

Pungile si bucatile mici sunt inghitite de mamiferele marine si ajung pe aceasta cale in lantul trofic. Poluarea pune in pericol existenta testoaselor verzi, o specie pe cale de disparitie.

Pe o plaja din Cipru, voluntarii supravegheaza puii de testoasa verde, pana cand acestia vor fi pregatiti sa-si inceapa viata in apele Mediteranei. Un gard de plasa protejeaza broscutele minuscule de potentiali pradatori, pe timpul noptii.

Sophie Davey, reprezentant Societatea pentru protectia testoaselor: "Suntem norocosi ca aceasta plaja e protejata si, speram noi, va ramane asa. Daca se va intampla ceva cu această plaja, atunci, cred eu, populatia va intra in declin, intrucat nu vor avea unde sa-si depuna ouale."

Odata ajunsi in Mediterana, puii sunt panditi de alte pericole: carligele pescarilor si, mai nou, plasticul care ajunge in cantitati tot mai mari in apa. Autopsia unei testoase verzi, o specie aflata in pericol de disparitie, arata cat rau poate face neglijenta si indiferenta oamenilor.

Robin Snape, coordonator, Societatea pentru protectia testoaselor: "Marea majoritate a testoaselor verzi au ceva din plastic in tractul gastro-intestinal. Peste 90 la suta din ele."

Testoasele inghit plasticul din apa pe care il confunda cu hrana.

Tierney Chalmers, voluntar Societatea pentru protectia testoaselor: "Pungile de plastic arata ca niste meduze, iar capacele de sticla arata ca niste crustacee. E ingrozitor fiindca asta inseamna ca le pot inghiti si plasticul pot intra in lantul trofic. Prin urmare, toxinele pot afecta numeroase animale."

Iar asemenea "hrana" nociva e din plin in Mediterana. Studiile arata ca aproape 3.000 de tone de plastic plutesc in apele marii.

Sase pui de delfin, dintr-o specie pe cale de disparitie, gasiti morti pe o plaja din Navodari. Ce suspecteaza specialistii
Sase pui de delfin, dintr-o specie pe cale de disparitie, gasiti morti pe o plaja din Navodari. Ce suspecteaza specialistii
VIDEO PROTVPLUS.RO
blue hole
”Urme neidentificate” pe fundul Marii Găuri Albastre. Anunțul exploratorilor
Harponul pentru strângerea ”gunoiului spațial” a fost testat cu succes. Cum funcționează
Un harpon spaţial a fost testat în premieră. Cum funcționează. VIDEO
Descoperirea unui personaj mitologic la Pompeii, pe o frescă. Pe cine reprezintă
A fost descoperit un nou dinozaur. Avea coada în formă de inimă și lungimea unui autobuz
Povestea robotului Opportunity. I-au dat 3 luni de trăit, dar el a explorat Marte 16 ani
gheata
Nouă descoperire istorică făcută sub stratul de gheaţă din Groenlanda
Studiu: Pământul ar fi putut fi acoperit complet de ape. Ce l-a salvat
Un bărbat a făcut infarct fiindcă a mâncat o acadea. Ce conţinea, de fapt, bomboana
Studiu: Consumul de hrană ultra-procesată scurtează durata de viață
Fenomenul care ar putea duce la dispariția insectelor de pe Pământ
Un instalator a făcut o descoperire istorică uluitoare într-o canalizare