Studiul care poate schimba istoria. Omul a realizat picturi rupestre si in Asia, nu doar in Europa, acum 40.000 de ani

Pesteri Nepal

Mai multe picturi rupestre din Indonezia au fost datate ca avand o vechime de circa 40.000 de ani.

Acest lucru schimba ideea ca an omulan preistoric a creat arta doar in regiunea Europei, potrivit unui studiu publicat miercuri in revista Nature, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

In urma cu 40.000 de ani, in Asia, oamenii decorau deja pesterile in care locuiau cu picturi asemanatoare celor din Europa, o descoperire care contrazice ideea acceptata in mod curent potrivit careia arta rupestra a aparut pentru prima data in regiunea vestica a Europei.

O echipa de cercetatori australieni si indonezieni a studiat pesterile calcaroase din Maros, de pe insula Sulawesi, si a descoperit ca un desen rupestru, reprezentand o mana umana, realizata folosind tehnica sablonului, are o vechime de cel putin 39.900 de ani.

O alta pictura, infatisand foarte realist un porc, cu copite micute si coada, pictat cu un pigment rosu pe peretii aceleiasi pesteri, a fost datata ca avand o vechime de cel putin 35.400 de ani.

Citește și
Canberra
Unde sa emigrezi ca sa traiesti bine. A fost desemnat cel mai bun loc din lume in care sa locuiesti
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Animalul reprodus pe peretii pesterii este o femela, pentru ca din desen lipsesc coltii lungi si curbati specifici masculului acestei specii, supranumit "porcul-cerb". Datarea a aratat ca este vorba despre una dintre primele picturi figurative din lume.
Pentru aflarea vechimii desenelor, cercetatorii, al caror studiu a fost publicat miercuri in revista Nature, au utilizat o tehnica de datare cu ajutorul uraniului si toriului (metale radioactive, n.r.).

"Se considera adesea ca Europa a fost centrul primei explozii de creativitate umana, mai ales in ce priveste arta rupestra, in urma cu circa 40.000 de ani", a spus Maxime Aubert, de la Universitatea australiana Griffith, unul dintre autorii studiului.

"Datarile noastre efectuate asupra picturilor din Sulawesi arata ca, la putin timp dupa acest moment, in celalalt capat al lumii, oamenii realizau desene rupestre reprezentand animale, la fel de remarcabile ca si cele din pesterile din Franta si Spania, realizate in perioada erei glaciare", a declarat Maxime Aubert.

Prima opera de arta cunoscuta la nivel mondial este un disc rosu, descoperit in pestera El Castillo din nordul Spaniei si avand o vechime de minimum 40.800 de ani. Un alt desen, reprezentand o mana umana, descoperit in aceeasi grota, are cel putin 37.300 de ani.

Pictura figurativa cea mai veche de pe teritoriul Europei este un rinocer din pestera Chauvet din Franta, care a fost realizata in urma cu 35.300 - 38.800 de ani.

Pesterile indoneziene, situate in regiunea carstica Maros, sunt cunoscute din anii 1950, dar multa vreme s-a crezut ca picturile rupestre gasite in aceste grote aveau mai putin de 10.000 de ani, din cauza eroziunii foarte rapide si pronuntate a acestei regiuni a insulei Sulawesi, care i-a facut pe savanti sa considere ca nu pot fi foarte vechi.

De fapt, pesterile sunt mai putin bine pastrate decat cele din Europa, iar ritmul de degradare este foarte rapid.

Pe peretii grotelor, apa bogata in minerale duce la formarea de straturi de carbonat de calciu care contine urme de uraniu.

Dezintegrarea atomilor de uraniu functioneaza precum un ceas, avand loc la intervale foarte exacte, lucru care a permis datarea acestori formatiuni calcaroase.

Echipa de cercetatori a prelevat mostre din micile stalactite care acopera zonele unde se gasesc mai multe amprente de maini si doua imagini ale unor animale, datand astfel varsta minima a acestor opere.

"Arta din pesteri este unul dintre primii indicatori ai capacitatii omului de a abstractiza, inceputul fiintei umane asa cum o cunoastem", a spus Thomas Sutikna de la Universitatea australiana din Wollongong.

"De acum, europenii nu mai pot sustine ca au fost primii care au dezvoltat gandirea abstracta. Trebuie sa imparta acest titlu cel putin cu primii locuitori ai Indoneziei", a declarat Anthony Dosseto, coautor al cercetarii.

Potrivit studiului, este posibil ca arta rupestra sa fi aparut in mod independent aproape in acelasi timp in doua regiuni geografice diferite unde traiau primii oameni moderni.

Un scenariu alternativ ar fi ca "arta rupestra era practicata pe scara larga de Homo Sapiens la plecarea din Africa, acum zeci de mii de ani". Animalele pictate pe peretii grotelor din Maros si Chauvet "ar putea avea origini mai profunde, situate in afara Europei si Indoneziei", au precizat cercetatorii. In acest caz, savantii spun ca ar trebui sa se descopere picturi rupestre si in alte regiuni ale lumii, mai ales in Australia.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Ce se intampla atunci cand murim. Un pacient ce a fost in moarte clinica a povestit in detaliu ce a simtit timp de 3 minute
Ce se intampla atunci cand murim. Un pacient ce a fost in moarte clinica a povestit in detaliu ce a simtit timp de 3 minute

Un studiu realizat in Marea Britanie de-a lungul ultimilor patru ani de zile a analizat cazurile a peste 2.000 de pacienti aflati in moarte clinica.

Unde sa emigrezi ca sa traiesti bine. A fost desemnat cel mai bun loc din lume in care sa locuiesti
Unde sa emigrezi ca sa traiesti bine. A fost desemnat cel mai bun loc din lume in care sa locuiesti

OCDE a luat in calcul pentru acest studiu 362 de regiuni din 34 de natiuni membre.

Traficul aerian, catalizator pentru raspandirea epidemiei de Ebola. Harta tarilor cu cel mai mare risc pe termen scurt
Traficul aerian, catalizator pentru raspandirea epidemiei de Ebola. Harta tarilor cu cel mai mare risc pe termen scurt

Specialistii americani de la Universitatea din Boston au avertizat in cadrul unui studiu ca virusul Ebola ar putea provoca epidemii in Statele Unite sau China in doar trei saptamani.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.