Studiul care poate schimba istoria. Omul a realizat picturi rupestre si in Asia, nu doar in Europa, acum 40.000 de ani
Mai multe picturi rupestre din Indonezia au fost datate ca avand o vechime de circa 40.000 de ani.
Acest lucru schimba ideea ca an omulan preistoric a creat arta doar in regiunea Europei, potrivit unui studiu publicat miercuri in revista Nature, informeaza AFP, potrivit Mediafax.
In urma cu 40.000 de ani, in Asia, oamenii decorau deja pesterile in care locuiau cu picturi asemanatoare celor din Europa, o descoperire care contrazice ideea acceptata in mod curent potrivit careia arta rupestra a aparut pentru prima data in regiunea vestica a Europei.
Alegeri 2024
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
O echipa de cercetatori australieni si indonezieni a studiat pesterile calcaroase din Maros, de pe insula Sulawesi, si a descoperit ca un desen rupestru, reprezentand o mana umana, realizata folosind tehnica sablonului, are o vechime de cel putin 39.900 de ani.
O alta pictura, infatisand foarte realist un porc, cu copite micute si coada, pictat cu un pigment rosu pe peretii aceleiasi pesteri, a fost datata ca avand o vechime de cel putin 35.400 de ani.
Animalul reprodus pe peretii pesterii este o femela, pentru ca din desen lipsesc coltii lungi si curbati specifici masculului acestei specii, supranumit "porcul-cerb". Datarea a aratat ca este vorba despre una dintre primele picturi figurative din lume.
Pentru aflarea vechimii desenelor, cercetatorii, al caror studiu a fost publicat miercuri in revista Nature, au utilizat o tehnica de datare cu ajutorul uraniului si toriului (metale radioactive, n.r.).
"Se considera adesea ca Europa a fost centrul primei explozii de creativitate umana, mai ales in ce priveste arta rupestra, in urma cu circa 40.000 de ani", a spus Maxime Aubert, de la Universitatea australiana Griffith, unul dintre autorii studiului.
"Datarile noastre efectuate asupra picturilor din Sulawesi arata ca, la putin timp dupa acest moment, in celalalt capat al lumii, oamenii realizau desene rupestre reprezentand animale, la fel de remarcabile ca si cele din pesterile din Franta si Spania, realizate in perioada erei glaciare", a declarat Maxime Aubert.
Prima opera de arta cunoscuta la nivel mondial este un disc rosu, descoperit in pestera El Castillo din nordul Spaniei si avand o vechime de minimum 40.800 de ani. Un alt desen, reprezentand o mana umana, descoperit in aceeasi grota, are cel putin 37.300 de ani.
Pictura figurativa cea mai veche de pe teritoriul Europei este un rinocer din pestera Chauvet din Franta, care a fost realizata in urma cu 35.300 - 38.800 de ani.
Pesterile indoneziene, situate in regiunea carstica Maros, sunt cunoscute din anii 1950, dar multa vreme s-a crezut ca picturile rupestre gasite in aceste grote aveau mai putin de 10.000 de ani, din cauza eroziunii foarte rapide si pronuntate a acestei regiuni a insulei Sulawesi, care i-a facut pe savanti sa considere ca nu pot fi foarte vechi.
De fapt, pesterile sunt mai putin bine pastrate decat cele din Europa, iar ritmul de degradare este foarte rapid.
Pe peretii grotelor, apa bogata in minerale duce la formarea de straturi de carbonat de calciu care contine urme de uraniu.
Dezintegrarea atomilor de uraniu functioneaza precum un ceas, avand loc la intervale foarte exacte, lucru care a permis datarea acestori formatiuni calcaroase.
Echipa de cercetatori a prelevat mostre din micile stalactite care acopera zonele unde se gasesc mai multe amprente de maini si doua imagini ale unor animale, datand astfel varsta minima a acestor opere.
"Arta din pesteri este unul dintre primii indicatori ai capacitatii omului de a abstractiza, inceputul fiintei umane asa cum o cunoastem", a spus Thomas Sutikna de la Universitatea australiana din Wollongong.
"De acum, europenii nu mai pot sustine ca au fost primii care au dezvoltat gandirea abstracta. Trebuie sa imparta acest titlu cel putin cu primii locuitori ai Indoneziei", a declarat Anthony Dosseto, coautor al cercetarii.
Potrivit studiului, este posibil ca arta rupestra sa fi aparut in mod independent aproape in acelasi timp in doua regiuni geografice diferite unde traiau primii oameni moderni.
Un scenariu alternativ ar fi ca "arta rupestra era practicata pe scara larga de Homo Sapiens la plecarea din Africa, acum zeci de mii de ani". Animalele pictate pe peretii grotelor din Maros si Chauvet "ar putea avea origini mai profunde, situate in afara Europei si Indoneziei", au precizat cercetatorii. In acest caz, savantii spun ca ar trebui sa se descopere picturi rupestre si in alte regiuni ale lumii, mai ales in Australia.
Sursa: Mediafax
Etichete: studiu, indonezia, istorie, picturi rupestre,
Dată publicare:
09-10-2014 22:42