Studiu: Pacienţii cu Covid-19 şi alte patologii dezvoltă mai mulţi anticorpi
Cantitatea de anticorpi generată de cei care au trecut prin COVID-19 a crescut când au avut şi alte patologii, precum probleme respiratorii, digestive sau cardiace, potrivit unui studiu publicat miercuri de Universitatea de Medicină din Graz (Austria).
Studiul a analizat nivel de anticorpi dezvoltat de 326 de persoane care între februarie 2020 şi ianuarie 2021 au fost testate pozitiv cu COVID-19, dar nu au avut nevoie de spitalizare, relatează EFE.
Dincolo de semnalarea faptului că nivelul de anticorpi se menţine stabil timp de opt luni, studiul arată că cei care aveau patologii prealabile au dezvoltat un nivel mai ridicat de anticorpi şi un grad mai mare de protecţie, notează Universitatea de Medicina din Graz într-un comunicat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular, respirator, gastro-intestinal, tiroidian, sistemului nervos şi presiunii arteriale al avut un nivel mai ridicat de anticorpi" decât cei care nu sufereau de boli preexistente, semnalează Chiari Banfi, una dintre autoarele studiului.
De asemenea, cei declaraţi pozitivi şi care au prezentat cel puţin un simptom important de COVID-19 precum febră, tuse, dificultăţi de respiraţie, pierderea gustului şi a mirosului, au dezvoltat un nivel de anticorpi mai ridicat decât cei care au avut forme asimptomatice.
Studiul semnalează că două treimi dintre participanţi au avut simptome şi după 38 de zile de la îmbolnăvire, precum oboseală (41 %), alterarea gustului (23,6 %), dureri de cap (23,3 %) şi pierderea mirosului (19,9 %).