Studiu Harvard: Exista 3 conditii pentru ca omul sa isi gaseasca fericirea in viata
Fericirea este unul intre cele mai importante lucruri in viata si, de asemenea, unul dintre cele mai grele de studiat.
Recent insa, psihiatrul Robert Waldinger, directorul unui departament de cercetare de la Harvard, este autorul unui studiu in acest sens, care descrie cateva dintre secretele fericirii.
Studiul citat de Time a urmarit comportamentele unor barbati caucazieni timp de 75 de ani, incepand cu anul 1938. Cercetatorii au urmarit vietile acestor oameni (inclusiv mariajele lor, satisfactia la locul de munca si activitatile sociale) la fiecare 2 ani si au monitorizat sanatatea lor psihica (inclusiv prin raze X, teste de sange si de urina, dar si electrocardiograme) la fiecare 5 ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Concluzia lor este ca relatiile sanatoase ne tin pe noi fericiti si sanatosi.
1 - Relatiile umane apropiate
Subiectii celor doua grupuri studiate la Harvard care au spus ca sunt in relatii apropiate cu familiile lor, prietenii lor sau ca au activitati in comunitate par sa fie mai fericiti si sanatosi decat cei care sunt mai putin sociabili. De asemenea, acestia par sa traiasca mai mult. Spre comparatie, cei care au marturisit ca se simt singuri au recunoscut ca sunt si mai putin fericiti. In lus, starea lor fizica si mentala era mai rea.
2 - Calitatea (nu cantitatea) relatiilor umane
Nu este suficient doar sa ai o relatie cu cineva. Cuplurile casatorite care spun ca se cearta in mod constant si care au o afectiune mai mica unul fata de celalalt (asa numitele "mariaje conflictuale") erau de fapt mai putin fericite decat perechile care nu erau casatorite - arata studiul de la Harvard.
3 - Casatoriile stabile, de durata
A fi conectat social cu cineva nu este un castig doar pentru sanatatea noastra fizica. Ne ajuta totodata sa avem un echilibru mental. Oamenii care erau casatoriti fara sa fi fost divortati, separati sau cu "probleme serioase" - pana la varsta de 50 de ani - au avut rezultate mai bune la testele de memorie decat celelalte categorii.
Toate acestea arata ca relatiile inter-umane puternice sunt extrem de importante pentru sanatatea noastra.
Sursa: Time.com
Etichete: casatorie, studiu, oameni, fericire, harvard,
Dată publicare:
20-03-2016 12:32