Romania a ajuns in spatiul cosmic, la propriu. Un asteroid poarta de acum numele tarii noastre
Uniunea Spatiala Internationala a numit un asteroid din sistemul nostru solar “Romania”. Corpul ceresc se afla intre planetele Marte si Jupiter si are un diametru de 3 km.
Asteroidul nu reprezinta vreun pericol pentru Terra si initial fusese “botezat” cu numarul 7986, pentru ca orbita lui este stabila si cunoscuta astronomilor.
Propunerea de a-i schimba denumirea ii apartine astronomului roman Mirel Birlan, care lucreaza la Observatorul din Paris si americanului Richard Binzel, de la Massachusetts Institute of Technology.
Noul nume a fost aprobat oficial pe data de 6 mai 2012, de Uniunea Astronomica Internationala (UAI).
„Este un lucru extraordinar ca UAI a acceptat denumirea Romania pentru asteroidul cu numarul 7986. Romania a fost unul dintre membrii fondatori ai UAI, iar romanii isi pot intoarce acum ochii spre cer gandindu-se ca o mica Romanie se afla pe bolta cereasca. Sper ca astronomia si studiul spatiului sa capete dimensiuni importante in cercetarea romaneasca” a declarat Mirel Birlan, citat de Agentia Spatiala Romana.
Asteroidul Romania a fost descoperit in anul 1981 si face parte din centura principala de asteroizi, care se afla intre Marte si Jupiter. El se poate apropia de Pamant cel mai mult la o distanta de peste 120.000.000 km.
Uniunea Astronomica Internationala l-a inclus in documentele sale cu noua denumire, alaturi de o scurta descriere a tarii noastre:
„Romania este o tara situata in Europa de sud-est, intersectata de paralela 45. Capitala este la Bucuresti. Suprafata tarii este cat o treime din cea a Frantei, iar geografia ei cuprinde muntii Carpati, fluviul Dunarea si Marea Neagra. Istoria sa culturala se intinde pe doua milenii, iar limba romana este de origine latina.”