Prototipul Starship a explodat la aterizare. Cum explică incidentul Elon Musk, fondatorul SpaceX

10-12-2020 10:23


Nava Starship construită de compania Space X a explodat chiar în momentul aterizării, dar în ciuda acestui lucru, fondatorul companiei, Elon Musk, a rămas optimist.

Prototipul Starship al SpaceX a fost spus unui test la baza din Boca Chica, Texas iar la final, în momentul aterizării, a explodat. O minge de foc s-a văzut pe imagini în momentul în care naveta a atins solul, după testul care durase șase minute și jumătate. În ciuda eșecului, Elon Musk a scris pe contul său de Twitter, „Marte, venim!”

Racheta Starship distrusă în accident a fost un prototip înalt de 16 etaje dezvoltat de compania spațială privată a lui Musk pentru a transporta oameni și 100 de tone de marfă în viitoarele misiuni pe Lună și Marte, relatează publicația The Guardian.

În timpul testului, racheta ar fi trebuit să ajungă la o altitudine de 12.500 de metri, racheta fiind propulsată de trei dintre motoarele Raptor, ultimele dezvoltate ale SpaceX.


„Presiunea din rezervorul de combustibil a fost scăzută în timpul coborârii, iar viteza la nivelul solului a fost mare ” a explicat Elon Musk accidentul, precizând însă că etapa lansării și ascensiunii în atmosferă a fost un succes iar tehnicienii au strâns „toate datele de care aveam nevoie”

A mai existat un incident marți cu racheta Starship, intrucât motoarele Raptor s-au oprit cu doar o secundă înainte de lansare.

NASA a acordat SpaceX 135 de milioane de dolari pentru dezvoltarea Starship, alături de rachetele construite de Blue Origin, compania spațială deținută de miliardarul Amazon Jeff Bezos și firma Dynetcis, aparținând Leidos.


VIDEO PROTVPLUS.RO