Premieră în România. Cercetătorii români și străini instalează un sistem în apă prin care vor testa efectele crizei climatice
Pentru prima dată în România, o echipă de cercetători români și străini testează efectele schimbărilor climatice în mediul acvatic, dar și asupra sănătății noastre.
Timp de o lună, specialiștii vor folosi o instalație plutitoare cu ajutorul căreia verifică în ce măsură vor afecta poluarea și încălzirea globală România în următorii ani.
Lacul Știucilor din județul Cluj, o arie protejată, a devenit locul în care cercetătorii au realizat un laborator plutitor. Oamenii de știință vor să verifice dacă încălzirea globală va duce la creşterea gazelor cu efect de seră din apă.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Bogdan Druga, cercetător Institutul de Cercetări Biologice Cluj: „În aceste pungi adăugăm apa din lac şi inoculăm mai multe tipuri de alge. Şi le imersăm în apă, în mesocosmuri, iar apoi tot la două zile o să le măsurăm nivelurile”.
Cercetătorii au instalat pungi subcvatice care vor simula efectele încălzirii globale și ale poluării
Cercetătorii au instalat pe lac 12 pungi subacvatice care vor fi atent monitorizate timp de o lună. Şi vor simula efectele încălzirii globale şi ale poluării.
Cercetătorii din străinătate testează şi efectul luminii roşii asupra microalgelor. Lumina roşie ajunge la suprafaţa apei, unde temperatura e mai mare. Cum în viitor apa va avea temperaturi ridicate, algele dăunătoare s-ar putea înmulți și mai mult.
Maria Stockenreiter, Universitatea Ludwig Maximilian, Munchen: „Dacă schimbăm calitatea luminii, vrem să vedem dacă cianobacteriile se multiplică. Folosim filtre roşii ca să atragem lumina roşie. Şi vrem să vedem dacă aceste cianobacterii vor creşte.”
Experimentul va analiza eventualele schimbări în lanțul trofic
În cadrul experimentului se vor face măsurători, pentru a vedea dacă sunt schimbări în lanţul trofic.
Sophia Kopp, masterand Universitatea Ludwig Maximilian, Munchen: „Număr câte sunt, dar şi speciile. Număr zooplanctonul, mici animale din apă. Vrem să vedem dacă proporţia se schimbă până la finalul proiectului.”
Cercetătorii verifică şi efectele luminii roşii asupra gazelor cu efect de seră.
Cercetător danez: „Vrem să vedem dacă felul în care avem grijă de lacuri creşte sau scade nivelul gazelor”
Dr Thomas Davidson, Universitatea Aarhus, Danemarca: „Vrem să vedem dacă felul în care avem grijă de lacuri creşte sau scade nivelul gazelor. Pentru că întregul lanţ trofic, inclusiv peştii, poate fi afectat de aceste gaze.”
În proiect sunt implicate mai mult de 30 de universităţi din Europa, care fac experimente de acest tip pe lacuri, dar şi în oceane.
Prof. dr. Herwig Stibor, Universitatea Ludwig Maximilian, Munchen: „Nu mereu găseşti explicații pentru care un lac ajunge într-o stare mai proastă numai din observaţii. De aceea avem aceste instalații, care ar putea fi instalate pe orice lac din lume.”
Întregul proiect este finanţat de Uniunea Europeană cu 10 milioane de euro.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: cluj, schimbari climatice, cercetatori, clima,
Dată publicare:
30-08-2022 18:07