"Particula lui Dumnezeu" a fost gasita. Savantii de la CERN au facut anuntul oficial

CERN | Particula lui Dumnezeu

Mai multi cercetatori de la Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN) au participat la o conferinta de presa, unde au anuntat ca bosonul Higgs, supranumit "Particula lui Dumnezeu", a fost descoperit.

UPDATE:

Savantii de la Geneva au anuntat ca sunt aproape siguri ca au descoperit bosonul Higgs. Acestia au precizat totusi ca trebuie sa mai faca teste pentru a fi 100% siguri ca au gasit ceea ce cautau.

Anuntul a fost primit cu aplauze furtunoase.

Profesorul Peter Higgs, cel care a prezis existenta acestui particul, a precizat ca nu se astepta ca aceasta descoperire sa aiba loc in timpul vietii sale.

Citește și
CERN
Planul secret al unui om de stiinta de la CERN. “Europa poate sa fie o tinta, in special Franta"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Prima oara cand fizicienii au afirmat ca bosonul Higgs exista a fost in 1964. Peter Higgs, profesor la Universitatea Edinburgh si cel dupa care a fost numita particula, participa si el la conferinta de miercuri. Un VIDEO in care e explicat bosonul Higgs pe intelesul tuturor, aici.

In acest moment, cercetatorii sunt in proportie de 99.99% siguri ca particula a fost gasita. Acest lucru este cunoscut si sub denumirea de "nivelul patru sigma".

Vom trai fara sa respiram. O particula-minune creata de cercetatori va salva milioane de vieti

Conducerea de la CERN le-a cerut savantilor sa atinga "nivelul cinci sigma" ceea ce inseamna sa fie siguri in proportie de 99.99995% ca bosonul Higgs a fost descoperit.

Aflarea "particulei lui Dumnezeu" este considerata esentiala in descifrarea Universului.

Fizicienii sustin ca rolul ei este de a da masa particulelor care alcatuiesc atomii. Fara aceasta masa, particulele ar calatori prin cosmos cu viteza luminii, fara a fi capabile de a se uni pentru a forma atomi, care alcatuiesc tot ceea ce cunoastem din Univers, de la oameni la planete.

Una din cele mai cunoscute povestiri biblice este adevarata. Descoperire neasteptata in Etiopia

Rolul acceleratorului de particule de la Geneva este de a ciocni fascicule de protoni la viteza luminii, pentru a recrea conditiile care au existat cu o fractiune de secunda dupa Big Bang.

Daca teoriile fizicienilor sunt corecte, cativa bosoni Higgs ar trebui sa fie creati in fiecare trilion de ciocniri, inainte de a se descompune rapid.

Aceasta descompunere ar urma sa lase in urma o "amprenta" care sa fie observata pe graficele cercetatorilor. 

Desi pana in prezent au fost avut loc peste 1.600 de trilioane de ciocniri, mai putin de 300 de potentiali bosoni Higgs au fost produsi.

Acum, mai multe surse sustin ca doua echipe diferite de savanti, care au organizat separat experimente, au reusit sa descopere urme ale particulei.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Savantii de la CERN: Marea
Savantii de la CERN: Marea "descoperire" care il contrazicea pe Einstein e GRESITA

Cercetatorii care au anuntat in 2011 ca particulele neutrino se deplaseaza cu o viteza mai mare decat cea a luminii au recunoscut, vineri, ca Albert Einstein a avut dreptate.

Planul secret al unui om de stiinta de la CERN. “Europa poate sa fie o tinta, in special Franta
Planul secret al unui om de stiinta de la CERN. “Europa poate sa fie o tinta, in special Franta"

Unul dintre cei mai buni oameni de stiinta in domeniul nuclear de la Centrul European pentru Cercetare Nucleara a fost condamnat la inchisoare, dupa ce autoritatile i-au descoperit planul pe care il tinea secret de cativa ani.

"Viteza luminii poate fi depasita". Un roman il contrazice pe Einstein si crede in experimentul CERN

Experimentul controversat de la CERN revine in atentia intregii lumi, dupa ce un grup de savanti a declarat ca rezultatul testelor a fost viciat din cauza conexiunii gresite a unui cablu. Un matematician roman are o teorie care sustine acest rezultat.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.