Omenirea se apropie de o noua era: insomnie, dar fara oboseala
Cum arata o zi obisnuita din viata noastra? Pentru multi, rutina zilnica inseamna serviciu, mers la scoala sau treburi casnice.
Pe langa toate astea, mai avem nevoie sa petrecem timp cu familia si prietenii, sa mancam, sa facem cumparaturi, in timp ce activitatiile de recreere sunt aproape indispensabile mentinerii echilibrului emotional.
Dar cum ramane cu orele de somn? Mai avem timp sa dormim, tinand cont ca o zi, echivalentul unei rotatii a Pamantului in jurul axei sale, are doar 24 de ore?
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Toate animalele au nevoie de somn, chiar si insectele. Ierbivorele dorm cam 4 ore pe zi, in timp ce un leu doarme pana la 20. Oamenii au nevoie in medie de 8 ore de somn, insa nu toti. Madonna, Jay Leno sau Margaret Thatcher au declarat ca au nevoie de doar 4 ore de somn pe noapte.
Toti avem un ceas biologic care ne ajuta sa fim in forma in timpul zilei si sa ne odihnim in timpul noptii. ABCC9 este gena responsabila de nevoia de a dormi. Oamenii de stiinta au descoperit ca, la anumite persoane, aceasta gena este diferita si de aceea, unii au nevoie de mai putin somn.
Este somnul important?
Somnul este momentul in care ni se repara organismul, sunt de parere specialistii. Se cunoaste faptul ca hormonii de crestere sunt eliberati in timpul somnului, iar neglijarea dormitului ar putea duce la efecte negative asupra sistemului imunitar.
O alta teorie sustine faptul ca memoria pe termen lung este consolidata in timpul somnului. Cercetator in domeniul somnului la MIT, Matthew Wilson a realizat un experiment revelator, folosind sobolani. Acesta a inregistrat activitatea cerebrala a sobolanilor, in timp ce acestia au fost pusi sa alerge intr-un labirint.
Mai tarziu, in timp ce animalele dormeau, Wilson a putut observa aceeasi activitate cerebrala, doar ca aceasta fluctua mult mai rapid si in sens invers, ca si cand in mintea sobolanilor se derula o caseta VHS.
Visele sunt o forma de "curatare" a mintii, este de parere Wilson, creierul hotarand ce memorii trebuie sa ramana si ce trebuie eliminat.
Putem trai fara somn?
Odata cu noul mileniu, societatea moderna a adoptat valori noi, iar somnul nu mai era considerat la fel de important. In permanenta se cauta alternative pentru a elimina nevoia de a dormi.
Se presupune ca sesiunile de mediatie profunda, cum ar fi capturarea undelor Theta, pot inlocui pana la 4 ore de somn. Theta Healing este o tehnica energetica holistica, provocand o stare unde activitatea creierului scade pana aproape de momentul somnului.
Deloc surprinzator, companiile farmaceutice dezvolta in permanenta pastile care sa reduca nevoia de a dormi, superioare bauturilor cu cofeina.
Modafinil este un medicament care ajuta creierul sa "fenteze" efectul genei responsabile de somn. Producatorii medicamentului sustin ca medicamentul reduce nevoia de somn mai lung de 4-5 ore, fara ca oboseala sa se instaleze in timpul zilei.
Un alt medicament, numit CX717 promite ca, daca il folosim, putem sa stam treji pentru 36 de ore, fara a provoca efecte negative asupra organismului.
Citeste si