Oamenii de stiinta au descifrat misterul care inconjoara felul in care beau apa pisicile si cainii

25-11-2014 17:30


caine

Oamenii de stiinta au descifrat misterul care inconjoara felul diferit in care beau apa pisicile si cainii, potrivit unui studiu publicat luni in Statele Unite, informeaza Reuters.

Pisicile "manipuleaza" apa pentru a-si potoli setea si fac acest lucru intr-o maniera eleganta, in timp ce cainii "zdrobesc" apa, improscand-o in toate directiile.

Cel mai recent studiu din acest domeniu, care s-a concentrat asupra cainilor si a fost prezentat la o conferinta organizata la San Francisco de American Physical Society, s-a bazat pe o descoperire anterioara, ce a vizat felul in care pisicile beau apa. Nici pisicile, nici cainii nu pot sa isi apropie obrajii suficient de mult pentru a crea forta de suctiune, asa cum fac oamenii, iar felul in care aceste animale beau apa a ramas multa vreme invaluit in mister.

In 2010, inginerii de la Universitatea Princeton si cei de la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT) au explicat felul in care beau apa pisicile. Felinele isi pun limba pe suprafata apei, fara sa o strapunga, apoi o ridica brusc si trag odata cu ea o coloana de lichid cu viteza de 1 metru pe secunda. Imediat inainte ca gravitatia sa traga apa in jos, pisicile isi inchid gurile deasupra coloanei de apa cu viteza de 4 metri pe secunda, inghitind apoi apa.

Atunci cand studiul pe caini a inceput, cercetatorii credeau ca si aceste animale beau apa la fel ca pisicile, a declarat inginerul in biomecanica Sunny Jung, de la Virginia Tech, un membru al echipei care a studiat pisicile si care a coordonat apoi studiul despre caini.

In timp ce limba pisicilor atinge cu delicatete suprafata apei, limba cainilor o strapunge in forta, asa cum au aratat filmarile subacvatice. "Cainii improasca in jur multa apa, insa pisicile nu fac niciodata asa ceva", a adaugat Sunny Jung. De asemenea, pisicile isi retrag limba pentru a crea o coloana de apa cu o forta de doua ori mai mare decat gravitatia. Cainii genereaza o forta de opt ori mai mare decat gravitatia.

Desi doar varful limbii unei pisici atinge apa, in cazul cainilor, o zona mare din limbile lor strapunge suprafata apei, fapt care ii face sa fie niste "bautori neindemanatici". Mai exact, volumul de apa pe care limba unui caine poate sa il deplaseze creste exponential cu marimea corpului acelui caine. Acesta este motivul pentru care un caine din rasa Saint Bernard, nu un baset, poate sa "transforme" podeaua din bucatarie intr-o piscina.
 

Sursa: Mediafax

Tags: caine, pisici, apa,

VIDEO PROTVPLUS.RO