O noua descoperire demonstreaza ca sunt sanse tot mai mari sa existe viata pe alte planete
Noi modelari computerizate arata ca teoria pe care o aveau pana acum cercetatorii despre posibilitatea existentei vietii pe alte planete este gresita.
Oamenii de stiinta au conceput aceste modele pentru a putea identifica planetele capabile sa gazduiasca viata situate ce se gasesc in sistemele solare indepartate. Pana acum, estimarile se bazau pe probabilitatea ca aceste planete sa prezinte apa pe suprafata lor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Noul model permite oamenilor de stiinta sa identifice si planetele care contin apa in subteran, aceasta substanta esentiala pentru viata fiind mentinuta in stare lichida de caldura planetei.
Cercetarea a fost prezentata cu ocazia British Science Festival, eveniment organizat in Aberdeen.
Planetele care se situeaza prea aproape de steaua in jurul careia orbiteaza isi pierd apa de suprafata prin evaporare, iar cele aflate la o distanta prea mare nu prezinta apa in stare lichida, ci doar sub forma de gheata.
De aceea, pana acum se credea ca o planeta trebuie sa se gaseasca la o distanta ideala de soare – in asa-numita zona locuibila sau zona Goldilocks – pentru a putea gazdui viata.
Acum, cercetatorii au ajuns la concluzia ca teoria Goldilocks este prea simplista.
„Pana acum, oamenii au spus ca daca o planeta se gaseste in zona Goldilocks, unde nu este nici prea cald, nici prea frig, atunci poate gazdui apa pe suprafata sa, fiind astfel o planeta pe care ar putea exista forme de viata”, explica Sean McMahon de la Universitatea Aberdeen.
Oamenii de stiinta spun ca o planeta poate avea doua surse de caldura – cea provenita de la steaua sa si cea generata in interiorul planetei.
Spre exemplu, cu cat coboram mai jos prin crusta Pamantului, cu atat temperatura este mai mare. Asadar, chiar si cand suprafata unei planete este inghetata, in subteran poate exista apa in forma lichida.
Cititi mai multe detalii pe www.descopera.ro.