Număr uriaș de voluntari pentru testarea unui vaccin anti-Covid în mai puțin de o lună. Ce spun specialiștii

Ultima actualizare: 18-08-2020 13:57

Miza cercetărilor medicale este un vaccin eficient şi sigur. Iar acest obiectiv depinde de existen a cât mai multor voluntari dispuşi să fie vaccinaţi în faza experimentală.

În Marea Britanie s-au înscris peste 100.000 de oameni, în mai puţin de o lună. Dar e nevoie de mult mai mulţi.

Vaccinul de care atârna sfârşitul crizei COVID depinde de oameni precum John. E sănătos, în formă fizică bună şi dornic să ajute la testarea clinică a unui vaccin.

John Simmonds: Unii dintre prietenii mei din aceeaşi grupă de vârsta nu-s la fel de norocoşi ca mine, au boli cronice. Eu am nepoţi care se întorc la şcoală în septembrie, iar asta va spori expunerea şi riscurile. De aceea cred că ar trebui să fac ce ţine de mine ca să avanseze cercetarea.

Peste 100.000 de britanici s-au înscris voluntar până acum pentru testarea unor vaccinuri. Dar, pentru testarea clinică la scară largă a unor prototipuri, ce va începe în toamna, e nevoie de mult mai mulţi. Mai ales de voluntari vârstnici şi din minorităţi precum cea de culoare şi asiatică.

Dr. Dinesh Saralaya, director de cercetare la Institutul de sănătate Bradford: Când apare vaccinul e foarte important să fie eficient pentru toate categoriile de populaţie. Doar aşa serul va primi avizele necesare.

În prezent sunt în faza de testare două vaccinuri în Regat: unul la Oxford şi altul la Londra. Dar alte zece vor intră în testare între septembrie şi sfârşitul anului. Apariţia a cât mai multor voluntari ar accelera procedurile.

Reporter Sky Sports: Mi-a luat câteva minute să bifez câteva detalii personale şi despre istoricul meu medical. Dacă îndeplinesc criteriile pentru un studiu făcut în regiunea mea, voi fi contactat de un cercetător care îmi va spune mai multe despre testarea clinica, îi pot pune şi eu întrebări şi abia apoi îmi dau sau nu acordul să particip.

Dacă totul merge bine, un vaccin eficient ar putea căpăta aprobările necesare către sfârşitul acestui an. Ulterior, ar urma să fie administrat cu prioritate cadrelor medicale şi altor categorii de risc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO