Noi date surprinzatoare despre planeta Marte. Ce au descoperit aici oamenii de stiinta
Noile informatii au fost obtinute de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) in perioada 2006-2007, dar cercetatorii au aflat despre ele recent, cand au analizat datele furnizate de acest satelit care survoleaza Planeta Rosie.
MRO a detectat la suprafata planetei existenta unei zapezi, dar aceasta nu este formata din apa inghetata, ci din dioxid de carbon inghetat, fiind numita si “gheata uscata”.
Aceasta ciudata “zapada” a acoperit zona Polului Sud, unde se afla nori de dioxid de carbon. Desi se stia ca acest compus chimic este prezent in atmosfera Planetei Rosii, abia acum savantii pot afla detalii despre cum se formeaza aceasta “zapada”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Marte este singurul corp ceresc din sistemul nostru solar care prezinta acest fenomen atmosferic. Planeta Rosie surprinde astfel tot mai mult, mai ales ca aici exista si zapada obisnuita, formata din apa inghetata. Ea a fost detectata in anul 2008, de naveta de observatie Phoenix, aflata pe suprafata planetei. Aceasta zapada, foarte similara celei de pe Terra, este prezenta in zona Polului Nord.
“Zapada” alcatuita din dioxid de carbon, de la Polul Sud, rezista acolo tot timpul anului, nu se topeste niciodata. Specialistii nu sunt insa siguri daca aceasta provine din nori sau s-a format direct la sol, prin inghetarea aerului.
Indiferent cum a aparut aceasta gheata, ea are nevoie de o temperatura constanta de -125 de grade Celsius ca sa se poata forma.
Sursa: Space.com
Etichete: Marte, gheața, zapada, dioxid de carbon,
Dată publicare:
15-09-2012 09:22