Misterul "muntilor fantoma" din Antarctica a fost rezolvat. Cum s-a format una din minunile naturii

17-11-2011 22:15


Muntii Gamburtsev

Pentru mai bine de jumatate de secol, geologii nu au putut sa explice originea lantului uimitor de munti care se gaseste la 3 kilometri sub calota glaciara din estul Antarcticii.

Botezati dupa numele geofizicianului rus care i-a descoperit in 1958, in timpul primului An International Polar, muntii Gamburtsev au o lungime de 1.200 de kilometri, varfuri de 2.800 de metri si vai adanci.

Cum s-au format acesti munti este unul dintre marile mistere ale continentului alb.

Muntii Gamburtsev sunt localizati pe un continent antic din punct de vedere geologic si liber de activitatea tectonica care da nastere muntilor.

Marginile ascutite, asemanatoare cu cele ale Alpilor europeni, atesta ca lantul muntos este unul tanar, de abia atins de forta eroziva a vantului, apei sau zapezii.

O echipa internationala de oameni de stiinta, a anuntat in jurnalul “Nature” ca a gasit raspunsul la mister.

Cheia, cred acestia, este o retea de lacuri si fisuri in stratul de piatra, care prezinta caracteristici gasite mai degraba in zona tropicala africana, la jumatate de lume distanta.

“Sistemul de fisuri din estul Antarcticii se aseamana cu una dintre minunile geologice ale lumii, sistemul de fisuri din estul Africii. Acest lucru reprezinta piesa lipsa din puzzle-ul care ar putea explica formarea muntilor subglaciari Gamburtsev. Sistemul de fisuri contine si cele mai mari lacuri subglaciare din Antarctica”, a explicat Fausto Ferraccioli de la British Antarctic Survey.

Sistemul de fisuri a fost gasit in timpul celei de-a doua explorari a muntilor Gamburtsev, desfasurata in timpul ultimului An International Polar, care, in ciuda numelui, s-a desfasurat in perioada 2007-2009, pentru a acoperi anotimpurile ambilor poli.

In cadrul expeditiei, oamenii de stiinta au folosit radare si senzori performanti cu ajutorul carora au creionat topografia subglaciara din estul Antarcticii si schimbarile gravitationale si ale campului magnetic ale Pamantului.

Concluzia la care au ajuns? Acum un milliard de ani, mai multe mini-continente s-au ciocnit si au format un super-continent numit Gondwana. In urma impactului s-a format si un lant muntos.

In timp, muntii s-au prabusit sub propria greutate. Ce a ramas a trecut printr-un indelung proces de erodare, in urma caruia a ramas numai “radacina” vechilor versanti.

Apoi zona a trecut prin doua procese distincte de fisurare, acum 250 de milioane de ani si acum 100 de milioane de ani, timp in care Gondwana a fost parte din zona cu activitate tectonica intensa a Terrei.

Aceasta activitate tectonica intensa a creat o fisura de 3.000 de kilometri in scoarta terestra, care se intinde din estul Antarcticii pana in India.

Radacina reziduala a fostilor munti si procesul de fisurare au dat nastere impreuna teritorului cunoscut astazi ca estul Antarcticii.

Acest ultim process geologic a dus la aparitia unui sistem de vai, care s-au umplut cu apa. Apa care s-a transformat in gheata odata ce Pamantul a intrat in era glaciara.

Acum aproximativ 34 de milioane de ani, magnificii munti au inceput sa fie sufocati si ingropati de calota glaciara din estul Antarcticii, de marirea Canadei. Astfel, si-au conservat “tineretea”.

“Suntem obisnuiti sa credem ca aparitia muntilor este opera unui singur eveniment tectonic, mai degraba decat unei succesiuni de evenimente. Lectia pe care am invatat-o despre evenimentele multiple care au dus la aparitia muntilor Gamburtsev ar putea sa inspire si alte studii, despre alte lanturi muntoase”, a declarat Carol Finn de la US Geological Survey.

Sursa: AFP

VIDEO PROTVPLUS.RO