Meteoritul cazut in Rusia a provocat unde de soc care au inconjurat pamantul de doua ori

Ultima actualizare: 01-07-2013 06:57
meteorit

Undele de soc de la meteoritul care a explodat deasupra Rusiei in februarie au inconjurat Pamantul de doua ori, potrivit oamenilor de stiinta.

Mai mult de 1.000 de oameni au fost raniti cand obiectul de 10.000 de tone s-a dezintegrat deasupra localitatii Chelyabinsk, in Siberia.

Vibratiile produse de meteorit au fost inregistrate la 20 de statii de monitorizare infrasonice, concepute se detecteze testele nucleare din toata lumea.

Potrivit informatiilor publicate in Geophsysical Research Letters, oamenii de stiinta spun ca a fost pentru prima data cand statiile respective au detectat "semnale multiple ale unor unde care au inconjurat Pamantul de doua ori".

Energia exploziva este estimata ca fiind echivalentul a 460 de kilotone de TNT, in conditiile in care bomba de la Hiroshima a avut o energie de aproximativ 16 kilotone.

"Acest eveniment extraordinar este, impreuna cu mingea de foc din 1908, de la Tunguska, printre cele mai puternice intamplari inregistrate vreodata de aparate", concluzioneaza oamenii de stiinta.

Evenimentul petrecut in urma cu mai bine de 100 de ani, tot in Siberia, a distrus zeci de milioane de copaci, pe osuprafata de sute de kilometri patrati. O cometa sau un meteorit mult mai mare, cu un diametru de aproximativ 100 de metri, ar fi o fost cauza.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO