Mentorii Tech School: olimpicii romani care fac descoperiri importante la NASA si CERN

Dată publicare: 15-11-2012 19:28
Dată actualizare: 18-11-2012 04:15


''Materia intunecata poate fi masurata cu raze X, iar particula lui Dumnezeu s-ar putea sa nu existe''.

Fac aceste afirmatii, doi cercetatori romani, implicati in proiecte avansate de fizica si astronomie, unul la NASA, celalalt la vestitul accelerator CERN, de la Geneva.

Ambii sunt olimpici, plecati din Romania, pe care se bat acum, cele mai importante agentii spatiale.

O figura angelica cu un nume predestinat ascunde in cazul nostru unul dintre cei mai buni specialisti ai planetei in galaxii indepartate.

Aurora Simionescu cauta prin Univers restul de 96% de materie, pe care nu o vedem cu ochiul liber.

Aurora a ales strainatatea acum zece ani. Dupa un stagiu in Germania, a ajuns repede la NASA, unde masoara galaxiile si cauta materia intunecata.

Dar nici aici nu va ramane mult, pentru ca este ceruta de japonezi, care vor sa lanseze un satelit de observare. Agentia spatiala japoneza i-a oferit un salariu dublu fata de cat castiga la NASA.

In timp ce Aurora masoara galaxiile cu raze X, Adrian Buzatu cauta "Particula lui Dumnezeu" la Geneva. El sustine ca noua particula elementara descoperita de cercetatorii de la CERN nu este neaparat celebul "boson Higgs".

Si Adrian este un fost olimpic. Tanarul si-a gasit succesul profesional in strainatate. Acum vrea sa le ofere cate ceva romanilor preocupati de inovatie.

Adrian si Aurora sunt doi dintre mentorii ''Tech School'' si ii indruma pe cei 500 de tineri care au depus proiecte din domeniul roboticii si astronomiei.


VIDEO PROTVPLUS.RO