Lac uriaş, descoperit pe Marte. Ar putea adăposti forme de viaţă

25-07-2018 17:09


Cercetătătorii italieni au anunţat miercuri că au descoperit un lac sub suprafaţa îngheţată a planetei Marte.

Descoperirea a fost făcută de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Astrofizică din Bologna, conduşi de Roberto Orosei, care au localizat sub calota glaciară de la polul sud al planetei un lac lat de 20 de kilometri. Acesta se află la 1.500 de metri sub suprafaţa lui Marte şi în imaginile din satelit apare mai strălucitor decât zonele din jur. 

Este prima dată când se descoperă apă în stare lichidă pe Marte. Informaţia a fost prezentată de cercetătorii italieni într-un articol publicat în revista Science. Ei cred că apa nu a îngheţat din cauza sărurilor pe care le conţine.

Savanţii cred că lacul ar putea adăposti forme de viaţă, în ciuda salinităţii şi temperaturii extrem de scăzute. Pe Pământ au fost găsite bacterii în condiţii similare, de pildă în deşertul Atacama.

"Când condiţiile sunt extreme, viaţa se ascunde sub roci. E un aspect fundamental al astrobiologiei", spune expertul NASA Jim Green. "Ideea că există apă în stare lichidă pe Marte ne face să credem că ar putea exista un mediu care să găzduiască forme de viaţă". 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

VIDEO PROTVPLUS.RO