FOTO.Descoperirea care arata ca unul din cele mai cunoscute personaje biblice a existat in realitate

Ultima actualizare: 01-11-2012 03:41
pictura, Samson si Dalila

Arheologii din Isarel au fost uimiti sa descopere un sigiliu antic, care sugereaza ca un personaj biblic a existat in realitate si a realizat faptele legendare despre care scrie Biblia. FOTO in articol.

Sigiliul dateaza din secolul al XI-lea i.Hr., perioada in care triburile israelite se stabilisera in Canaan.

Obiectul a fost gasit langa Ierusalim, in Beit Shemesh, un sit aflat in dealurile Iudeii, scrie Daily Mail.

Moneda, care nu are mai mult de 2.5 cm in diametru, infatiseaza un om care se lupta cu un leu.

Arheologii si-au dat imediat seama ca aceasta scena descrie povestea lui Samson, eroul care s-a luptat cu filistinii si care era celebru datorita fortei sale supraomenesti, pe care i-o dadea parul.

Evenimentul relatat de inscriptia gasita nu are insa legatura cu filistinii, ci cu lupta dintre Samson si un leu, care este descrisa in Vechiul Testament.

Sigiliul a fost gasit chiar in locul unde se afla antica granita dintre triburile israelite si cele filistine. Dateaza din perioada in care evreii erau condusi de o adunare de “judecatori”, unul dintre ei fiind chiar Samson.

Acest erou al Vechiului Testament primise puteri supraomenesti de la Dumnezeu, ca sa se poate lupta cu dusmanii poporului sau. Insa destinul lui a fost tragic.

Scena in care el se lupta cu leul si il ucide este inceputul povestii sale. Animalul l-a atacat in timp ce Samson mergea spre vecinii sai filistini, pentru a se casatori cu o tanara de acolo.

Dusmanii lui o obliga pe sotia lui sa le dea raspunsul la o ghicitoare spusa de Samson, iar acesta se infurie cand afla de tradarea femeii si ucide 30 de oameni.

Apoi fuge in exil si se ascunde intr-o pestera, unde ucide 1.000 dintre urmaritorii sai, folosind ca arma un os de magar.

In cele din urma, filistinii reusesc sa-l prinda, dupa ce o mituiesc pe Dalila, noua lui iubita, care reuseste sa afle secretul puterii sale uriase: pletele.

Femeia ii taie parul in timp ce Samson dormea si astfel este prins si inchis in templul lui Dagon, zeul filistinilor, intr-un loc aflat acum pe teritoriul Fasiei Gaza.

Aici el isi recapata puterile, pentru o ultima lupta si reuseste sa darame templul folosindu-se doar de forta bratelor sale. Eroul moare sub ruinele cladirii, alaturi de cei care il prinsesera.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO