Descoperire importantă despre „Planeta Roșie”. Ce se întâmplă în atmosfera marţiană


Ultimul update: Joi 16 Mai 2019 17:10
Data publicarii: Joi 16 Mai 2019 17:03
Categorie: Stiri Stiinta
Marte

O gaură uriaşă se formează în atmosfera marţiană la fiecare doi ani, absorbind în spaţiu majoritatea resurselor - limitate - de apă ale "Planetei Roşii", iar restul vaporilor de apă ajung în cele din urmă la polii acestui corp ceresc.

Aceasta este explicaţia avansată de cercetătorii unei echipe ruso-germane, care au studiat comportamentul straniu al apei de pe Marte. Oamenii de ştiinţă de pe Terra au constatat că există vapori de apă în atmosfera înaltă a lui Marte şi că apa migrează apoi spre polii planetei.

Dar, până la acest studiu, nu a existat o explicaţie suficient de bună pentru a descrie modul în care funcţionează circuitul apei pe Marte sau motivul pentru care această planetă, în trecut umedă, este în prezent deosebit de uscată, informează livescience.com.

Prezenţa vaporilor de apă la altitudini înalte deasupra lui Marte ridică multe întrebări, deoarece "Planeta Roşie" are un strat mijlociu la nivelul atmosferei sale, care ar fi trebuit să închidă pentru totdeauna ciclul apei.

"Stratul mijlociu al atmosferei marţiene este prea rece pentru a susţine vaporii de apă", au scris autorii acestui studiu, publicat luna trecută în Geophysical Research Letters.

Aşadar, cum reuşeşte apa să treacă dincolo de bariera acelui strat mijlociu?

Răspunsul, potrivit unor simulări computerizate, ar avea legătură cu două procese atmosferice unice, specifice "Planetei Roşii".

Pe Terra, vara din emisfera nordică şi vara din emisfera sudică sunt destul de asemănătoare. Însă nu este cazul pe Marte: întrucât orbita acestei planete este mult mai excentrică în raport cu cea a Pământului, Marte ajunge mai aproape de Soare în timpul verii sale australe (care are loc la fiecare doi ani tereştri). Aşadar, verile din emisfera sudică marţiană sunt mult mai calde decât verile din emisfera nordică a acestei planete.

Atunci când se întâmplă acest lucru, potrivit simulărilor realizate de autorii acestui studiu, se deschide un fel de "fereastră" în stratul mijlociu al atmosferei de pe Marte, la o altitudine cuprinsă între 60 şi 90 de kilometri, ce permite vaporilor de apă să treacă de stratul mijlociu şi "să evadeze" în stratul atmosferic superior. În celelalte anotimpuri, absenţa luminii solare închide aproape complet circuitul apei de pe Marte.

Marte este diferită de Terra şi prin prisma faptului că "Planeta Roşie" este frecvent acoperită de uriaşe furtuni de praf. Aceste furtuni răcesc suprafaţa planetei prin blocarea luminii. Însă lumina care nu ajunge la suprafaţa marţiană rămâne în schimb blocată în atmosferă, încălzind-o şi creând condiţii mai bune pentru deplasarea vaporilor de apă. În condiţiile unei furtuni de praf globale, precum aceea care a acoperit Marte în 2017, mici particule de gheaţă se formează în jurul particulelor de praf. Acele particule îngheţate sunt uşoare şi plutesc spre stratul superior al atmosferei mult mai facil decât apa aflată în alte forme de agregare. Aşadar, pe durata acestor perioade, o cantitate mai mare de apă ajunge în atmosfera înaltă a planetei.

Furtunile de praf pot să deplaseze mai multă apă în atmosfera înaltă în comparaţie cu apa absorbită în atmosferă pe durata verilor australe, au demonstrat autorii studiului.

După ce vaporii de apă trec de acea barieră intermediară, se întâmplă două lucruri: o parte din apă migrează spre nord şi spre sud, spre polii planetei, unde se solidifică şi se depune. Însă radiaţia ultravioletă din stratul atmosferic superior poate şi să rupă legăturile dintre atomii de oxigen şi de hidrogen prezenţi în moleculele de apă, ajutând hidrogenul "să evadeze" în spaţiu, iar oxigenul este lăsat în urmă.

Acest proces ar putea reprezenta o explicaţie parţială a modului în care Marte, o planetă pe care apa exista din abundenţă în trecut, a ajuns să fie atât de uscată în prezent.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Marte Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Cutremur înregistrat pe Planeta Marte. Descoperirea făcută de NASA, în premieră. VIDEO
Cutremur înregistrat pe Planeta Marte. Descoperirea făcută de NASA, în premieră. VIDEO
China a construit prima
China a construit prima "bază spaţială marţiană". Unde se află de fapt. GALERIE FOTO
„Ar fi existat viață pe Marte”. Descoperirea care ar putea prevesti un viitor sumbru
„Ar fi existat viață pe Marte”. Descoperirea care ar putea prevesti un viitor sumbru
Motivul pentru care NASA va trimite o misiune după sacii de gunoi lăsaţi pe Lună
Motivul pentru care NASA va trimite o misiune după sacii de gunoi lăsaţi pe Lună
VIDEO PROTVPLUS.RO
pisici de mare in pacific
Fenomen unic, pe o plajă turistică. Oceanul s-a umplut de creaturi extrem de rare
Răsturnare de situaţie în cazul celui mai misterios text din lume. "Îmi pare rău"
O alimentație bogată în legume și fructe reduce riscul de deces la femeile cu cancer de sân
Descoperire importantă despre „Planeta Roșie”. Ce se întâmplă în atmosfera marţiană
Cel mai misterios text din lume a fost descifrat. Ce legătură ar avea cu România
NASA va trimite prima femeie pe Lună în 2024 în cadrul misiunii Artemis
paianjen
Abilitatea uimitoare a unui păianjen, descoperită de cercetători. Doar omul mai poate face asta
Schimbarea bizară care se petrece pe Lună. Anunțul făcut de cercetătorii NASA
Urmările testelor nucleare din anii 1950: ce s-a descoperit în ocean, la 11 km adâncime
Rezervele de heliu ale planetei ar putea să dispară în 20 de ani. Cine este vinovat
Motivul pentru care primii conducători ai Chinei îngropau de vii pui de câine în morminte
Bărbatul cu cel mai vechi ADN din America de Nord. Se trage dintr-un personaj mitologic