Descoperire extraordinara pe fundul Marii Negre. "Au o vechime de peste 11.000 de ani"
Doua echipe de cercetatori au facut descoperiri neasteptate pe fundul Marii Negre si al Oceanului Atlantic.
La 5.000 de metri sub apa, ascunse in solul de pe fundul Oceanului Atlantic, au fost descoperite vechi urme de ADN, ale unor fiinte unicelulare, care au trait in urma cu peste 32.000 de ani.
In acelasi timp, o alta echipa de cercetatori a identificat ADN vechi de peste 11.000 de ani pe fundul Marii Negre, scrie Wired.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Noile date obtinute in urma acestor cercetari vor ajuta specialistii sa afle noi detalii despre clima din trecut si formele de viata de atunci.
“Fundul marilor este cea mai veche arhiva de ADN si o fereastra spre trecut”, declara Pedro Martines Arbizu, biolog la German Centre for Marine Biodiversity Research din Wilhelmshaven.
Mostrele de ADN vor oferi informatii pe care fosilele recuperate pana acum nu le-au putut furniza. Zona din Oceanul Atlantic care a fost analizata se afla langa coasta Braziliei.
Organismele unicelulare descoperite aici fac parte din doua grupuri, numite radiolarians si foraminifera.
Analiza ADN-ului a identificat 169 de specii foraminifera si 21 de specii radiolarians, dintre care multe necunoscute pana acum.
A doua echipa a cercetat fundul Marii Negre, care a fost in trecut un lac cu apa dulce, pana acum aproximativ 9.000 de ani.
Aici, mostrele au fost prelevate de la numai 980 de metri adancime. Rezultatul analizei mostrelor a identificat 2.700 de specii de organisme: alge verzi, fungi si dinoflagellates.
Printre aceestea, foarte interesanta este o alga de acum 9.300 de ani. Pana acum nu existau fosile ale unor alge mai vechi de 2.500 de ani, explica Marco Collen, de la Woods Hole Oceanographic Institution din Massachusetts, autor al studiului despre ADN-ul din Marea Neagra.
Ambele echipe sustin ca mostrele prevelate nu au fost contaminate, prin urmare ADN-ul analizat este foarte vechi.
Una din cele mai importante concluzii ale cercetarii este ca formele de viata marina au aparut in Marea Neagra cu 600 de ani mai devreme decat se estimase initial, prin urmare data la care se considera ca acest lac a devenit Mare trebuie schimbata.