De ce sunt atât de multe cazuri noi. Categoria de bolnavi responsabilă pentru jumătate din noile îmbolnăviri

Ultima actualizare: 10-07-2020 13:57
Categoria de bolnavi responsabilă pentru jumătate din noile îmbolnăviri
Pro TV

Bolnavii asimptomatici sau cei care se află în faza presimptomatică sunt responsabili pentru mai bine de jumătate din numărul de noi infectări cu Covid-19, potrivit unui studiu realizat de o echipă de la Universitatea Yale.

Cercetarea, ale cărei rezultate au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Science, din Statele Unite, demonstrează că transmiterea coronavirusului este una "silențioasă", respectiv de la persoane care sunt infectate, dar nu prezintă simptome sau se află în faza presimptomatică.

"Traducând datele clinice privind infecțiozitatea și simptomele în impactul epidemiologic la nivel de populație, rezultatele noastre indică faptul că majoritatea transmiterii este atribuită persoanelor care nu prezintă simptome, fie pentru că sunt încă în stadiul presimptomatic, fie pentru că infecția lor este asimptomatică. Concret, dacă 17,9% din infecții sunt asimptomatice, am constatat că stadiul presimptomatic și infecțiile asimptomatice reprezintă 48% și, respectiv, 3,4% din transmisie. Având în vedere o proporție asimptomatică mai mare de 30,8% raportată într-un alt studiu empiric, faza presimptomatică și infecțiile asimptomatice reprezintă 47% și, respectiv, 6,6% din transmisie", se arată în studiul citat.

 

 

Oamenii de știință consideră, astfel, că verificarea temperaturii persoanelor nu este suficientă pentru prevenția răspândirii virusului. Mai mult decât atât, autorii studiului cred că nici izolarea rapidă a cazurilor simptomatice nu este soluție pentru a controla răspândirea Covid-19.

"În consecință, chiar și izolarea imediată a tuturor cazurilor simptomatice este insuficientă pentru a obține controlul", scriu autorii studiului.

Experții cred însă că transmiterea coronavirusului poate fi limitată dacă se respectă un cumul de reguli: distanțarea fizică, purtarea măștilor de protecție și creșterea numărului de teste efectuate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO