Cum arata adolescenta de 13 ani din SUA care are TREI parinti biologici. Mai sunt doar 50 de oameni ca ea in toata lumea

Ultima actualizare: 04-09-2014 07:05
adn

O cheama Alana Saarinen, are 13 ani si este din Michigan, SUA. Nimic neobisnuit pana aici. Numai ca fata a fost conceputa printr-o procedura revolutionara, in care doctorii au combinat ADN-ul a trei persoane.

Alanei ii place sa cante la pian, sa joace golf, sa asculte muzica si sa se intalneasca cu prietenii ei. Preocupari normale pentru o adolescenta de varsta ei. Numai ca ea nu este un copil ca toti ceilalti, pentru ca absolut toate celulele din organismul ei sunt diferite de cele ale unui om obisnuit. Alana este una dintre foartele putine persoane din lume - 30 pana la 50, spun medicii - care au trei parinti biologici.

"Oamenii spun ca am cateva trasaturi faciale de la mama, ochii sunt ai tatalui meu... Seaman cu ei, personalitatea mea este similara cu a lor, de asemenea. Am si ADN-ul unei a treia femei. Insa nu o consider un parinte, am doar o parte dintre mitocondriile (n.r. sunt organite celulare intalnite in toate tipurile de celule eucariote - organite comune) ei", a spus adolescenta, citata de BBC.

Mitocondriile sunt deseori numite "uzinele energetice ale celulelor". Si asta pentru ca sunt responsabile de energia de care au nevoie toate celulele pentru a lucra si a tine organismul in viata. De asemenea, fiecare dintre acestea contin ADN.

Alana a fost conceputa in urma unui tratament revolutionar pentru infertilitate, care a fost interzis mai apoi in SUA. Exista asadar numai cateva zeci de persoane ca ea in toata lumea. In curand insa, numarul lor s-ar putea inmulti. Cercetatori din Marea Britanie sunt in cautarea unei solutii prin care sa legalizeze un tratament asemanator, care foloseste mitocondriile in incercarea de a elimina unele boli genetice. Daca Parlamentul va legaliza tratamentul, Marea Britanie va deveni prima tara din lume care va permite nasterea unor copii cu trei parinti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO