Cristalul descoperit care absoarbe si degaja oxigen in acelasi timp. Oamenii ar putea respira sub apa cu ajutorul lui
Un grup de oameni de stiinta danezi a descoperit formula unui cristal care poate absorbi si emana, in acelasi timp, oxigen. Cu aceasta noua descoperire, oamenii ar putea respira sub apa.
Potrivit publicatiei VICE News, cristalul in cauza poate retine o cantitate de 160 de ori mai mare de oxigen decat poate un om normal atunci cand trage aer in piept, scrie Elite Daily.
In conditii optime, spun cercetatorii danezi, cristalul poate ajunge la capacitatea maxima de retinere de oxigen in doar cateva secunde. Secretul acestuia consta intr-o fundatie de cobalt, element chimic ce atrage oxigenul, la fel cum se intampla si cu fierul din sangele omului.
Alegeri 2024
07:29
HARTĂ. Informații în timp real despre alegerile prezidențiale tur 1 - prezență, rezultate
07:24
Poliţia Română, noi precizări în cazul acuzaţiilor USR şi al sancţiunilor date pentru „continuarea propagandei electorale”
07:18
AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere
07:16
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
“Acest mecanism este cunoscut de la toate creaturile care respira de pe planeta. Omul, la fel ca multe alte specii de animale, foloseste fierul, in timp ce alte vietuitoare precum crabii si paianjenii folosesc cuprul. In cantitati mici, metalele sunt esentiale pentru absorbtia oxigenului, motiv pentru care nu e de mirare efectul gasit in cristalul nostru”, a explicat Christine McKenzie, coordonatorul proiectului.
Atunci cand cristalul este expus unor temperaturi ridicate, sau se afla intr-un loc in care nu este oxigen, elementul essential vietii, oxigenul, este eliberat.
Indiferent de cate ori este repetat, experimentul arata ca nu se inregistreaza pierderi din calitatea cristalului.
De departe, cea mai interesanta proprietate a cristalului este aceea ca poate absorbi oxigen din apa la fel de repede cum absoarbe oxigen din aer.