Chipul Mona Lisei va fi recreat. Cum va fi descifrat secretul celui mai faimos tablou din lume

Ultima actualizare: 15-12-2012 01:01

Secretul unuia dintre cele mai faimoase tablouri din lume ar putea fi in curand descifrat. Arheologii din Florenta au gasit un schelet care ar putea fi al Mona Lisei, cea care a servit drept model pentru pictura lui Leonardo Da Vinci.

Si, in curand, ii vor recrea chipul pentru a-l compara cu cel expus la Luvru.

Zambetul ei enigmatic a fascinat milioane de oameni secole la rand, iar astazi Mona Lisa e vedeta muzeului Luvru din Paris.

Insa, adevarata Gioconda a fost inmormantata intr-o manastire din Florenta, unde arheologii au descoperit ramasitele a cinci femei.

Sunt convinsi ca una dintre ele este cea care a ajuns atat de vestita. Si, ca sa se convinga, vor compara ADN-ul cu al rudelor Mona Lisei, ingropate tot in Florenta.

Documentele istorice indica faptul ca in acest loc a fost ingropata Lisa Gherardini, cunoscuta ca Mona Lisa.

Lisa Gherardini era cea de-a doua sotie a lui Francesco del Giocondo, un negustor instarit din Florenta, care i-a comandat portretul dupa ce i-a nascut cel de-al doilea fiu. Ma Donna Lisa, sau "Doamna Lisa", a devenit in timp "Mona Lisa".

Desi Da Vinci a muncit mai multi ani la portretul ei, expertii cred ca e posibil ca adevarata Mona Lisa sa nu semene catusi de putin cu cea de pe panza.

Silvano Vinceti, cercetator: "Dupa ce identificam ramasitele vom putea reconstitui chipul ei, cu o marja de eroare de 2-8 procente. Abia apoi aflam raspunsul la intrebarea la care istoricii de arta nu stiu ce sa spuna: a fost ea modelul lui Leonardo pentru acest tablou?".

Zambetul va ramane pentru totdeauna un mister, pentru ca expertii cred ca acesta a fost conturat mai tarziu de maestru.

Silvano Vinceti, cercetator: "Cand Leonardo a pictat modelul din fata lui, nu a desenat si acel zambet metafizic, ironic si subtil, pentru ca avea in fata o persoana trista, melancolica".

Acel suras ar putea apartine, cum au sugerat multi istorici, asistentului si iubitului sau, Gian Giacomo Caprotti. Sau, ar putea fi chiar al lui Da Vinci, potrivit teoriei ca Gioconda ar fi de fapt un autoportret.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO