Cercetatorii romani fac primul studiu din lume pe gheata din Pestera Scarisoara. Se cauta urme de viata de acum O MIE de ani

24-03-2015 07:39


O echipa de cercetatori romani face primul studiu din lume pe gheata din Pestera Scarisoara. Speologii incearca sa gaseasca forme de viata de acum 1000 de ani, pe care astazi am putea sa le folosim in industria farmaceutica.

Astfel, au prelevat probe din blocul de gheata, iar acestea vor ajunge in laboratoare speciale, pentru a fi atent studiate. Alaturi de ele, la aceleasi studiu, se afla si unele formatiuni din gheata din Antartica, pe care cercetatorii vor sa le compare cu cele din Apuseni.

Zi de zi - timp de o saptamana - echipa de cercetatori romani a coborat in adancul pamantului in Pestera Scarisoara, sa ia probe din blocurile de gheata. Specialistii cauta forme de viata, de acum o mie de ani.

Dr. Adrian Persoiu, speolog: "Speram ca la finalul acestui proiect sa avem o reconstituire a temperaturilor de vara, temperaturilor de iarna, respectiv a precipitațiilor cu rezolutie anuala pentru minim ultimii 1000 de ani."

Odata stabilite aceste detalii, cercetatorii ar putea sa-si dea seama cum era clima atunci si mai ales ce plante si microorganisme vietuiau la vremea respectiva. Ele - sustin oamenii de stiinta - ar putea sa ne ajute astazi, in industria farmaceutica.

Corina Ițcuș, speolog: "Incercam sa identificam microorganismele din Ghetarul Scărișoara, iar identificarea acestor microorganisme sa ne aduca folosirea lor in industria medicala, folosirea pentru biocombustibil...".

Probele prelevate din gheata au fost sigilate si vor ajunge intr-un laborator specializat in astfel de studii. In urma cu o luna, aceeasi speologi au extras probe similare si din gheata din Antartica, pentru a fi comparate cu cele din Apuseni.

Corina Ițcuș, speolog: "Am reusit sa colectam un numar de 675 de probe pe care speram sa le putem corela cu rezultatele obtinute in urma analizarii microorganismelor in Ghetarul Scarisoara."

Cristian Ciobotarescu, presedintele Asociatiei Sfinx Garda: "In acest spatiu subteran se gaseste cel mai mare bloc de gheata subteran din lume..."

... si totodata cel mai vechi: de peste 10.000 de ani. Pestera Scarisoara este situata in comuna Garda de Sus, din judetul Alba.

VIDEO PROTVPLUS.RO