Cercetătorii au descoperit zece forme ale Covid-19. Cum recunoști infecția
O infecție cu coronavirus poate lua mai multe forme.
Cercetătorii au descoperit câteva semne importante și au identificat șapte grupuri de simptome ale Covid-19. Acestea ar putea ajuta în dezvoltarea vaccinului.
În studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena, publicat în revista științifică Allergy, oamenii de știință, conduși de imunologul Winfried Pickl și alergologul Rudolf Valenta, au studiat cum poate fi măsurată imunitatea obținută după contractarea virusului.
Pentru cercetarea lor, ei au intervievat 109 de pacienți și 98 de persoane sănătoase.
Șapte forme ale COVID-19
Folosind aceste date, cercetătorii au reușit să demonstreze că diferite simptome ale COVID-19 sunt legate și apar în așa-numitele grupuri de simptome. Au identificat următoarele șapte grupuri:
- Simptome asemănătoare gripei (febră, frisoane, oboseală și tuse)
- Simptome frecvente de răceală (strănut, gât uscat și congestie nazală)
- Dureri articulare și musculare
- Inflamația ochilor și a mucoasei
- Probleme pulmonare (pneumonie și dificultăți de respirație)
- Probleme gastro-intestinale (diaree, greață și cefalee)
- Pierderea simțului mirosului și gustului
„În ultimul grup, am constatat că pierderea mirosului și a gustului afectează în principal persoanele cu un sistem imunitar tânăr. Trebuie remarcat aici că un „sistem imunitar tânăr” nu este măsurat în funcție de vârsta pacientului, ci de numărul de celule imune”, a declarat un expert.
Acest lucru nu înseamnă că nu poate exista suprapunere între grupurile de simptome, a spus el.
Utilizând teste de sânge, cercetătorii au reușit să identifice mai mulți markeri importanți COVID-19. Au aflat că boala lasă în urmă schimbări semnificative ale sistemului imunitar după 10 săptămâni, ca un fel de amprentă digitală în sângele pacienților.
„Sistemul imunitar este încă angajat intens cu boala la câteva săptămâni după infecția inițială”, a spus el.
Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care mulți pacienți se pot simți slăbiți mult timp după o infecție cu noul coronavirus.
„Descoperirile noastre contribuie la o mai bună înțelegere a bolii și ne ajută la dezvoltarea potențialelor vaccinuri”, a mai precizat un specialist.