Celulele imunitare, "invatate" sa lupte impotriva cancerului. Rezultatele unui nou tratament
Cercetatorii americani le dau noi sperante celor care sufera de cancer. Ei au descoperit ca pot "invata" celulele imunitare sa lupte cu boala. Tratamentul se afla in faza de testare si este destinat deocamdata celor care sufera de leucemie.
Metoda a dat rezultate spectaculoase la aproape jumatate dintre pacientii voluntari.
Nick are 15 ani si a fost diagnosticat cu leucemie cand avea patru ani. Baiatul a facut chimioterapie si a fost supus unui transplant de maduva osoasa, fara sa invinga insa boala.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"La un moment dat ne-am gandit ca asta este sfarsitul, ca probabil nu va mai supravietui mult timp", spune John, tatal lui Nick.
Atunci, familia a aflat ca la Universitatea din Pennsylvania era in faza de testare un tratament neobisnuit care promitea sa invinga cancerul fara efectele secundare ale chimioterapiei.
"Am vrut ca el sa inteleaga ca am ajuns in punctul unde acel tratament ar putea fi ultimul pe care il poate urma", a mai spus John.
Medicii i-au prelevat celule T din sistemul imunitar si le-au reprogramat genetic ca sa le poata detecta si omora pe cele canceroase, care, pana atunci, reusisera sa se "ascunda".
Tratamentul a durat o luna, iar vestile bune au venit odata cu primele analize.
Lisa, mama lui Nick: "Ne-au spus ca nu au detectat celule canceroase. In acel moment, ne-am dat seama ca are efect. Cred ca suntem pe drumul cel bun".
"Ma simt bine. Cred ca s-au descurcat destul de bine", spune Nick.
Alti 25 dintre cei 59 de bolnavi de leucemie care au urmat tratamentul au primit aceleasi vesti bune: boala lor a intrat in remisie. In cazul celorlalti, medicii au constatat o remisie partiala si stoparea evolutiei bolii.
Medicii vor sa incerce tratamentul si in cazul altor tipuri de cancer.