Cea mai mare explozie solara din ultimii 5 ani isi va atinge nivelul maxim in urmatoarele luni

09-03-2012 20:33


Exista temerea ca ne vom confrunta cu pene grave de curent si tulburari ale zborurilor aeriene. Din fericire, totul este bine cand se termina cu bine.

La noi in tara oficialii au masurat cu un aparat special nivelul radiatiilor care se incadreaza in limite normale.

Am trecut cu bine de cea mai puternica explozie solara inregistrata pana acum, dar atentie, suntem abia la inceputul activitatii solare.

Intensitatea astrului este intr-o continua dinamica si va atinge un nivel maxim in lunile care urmeaza. Asa se face ca specialistii sunt in alerta, pretutindeni in lume.

Exista si in Bucuresti un laborator mobil, singurul din tara, capabil sa masoare in timp real perturbarile care pot aparea in toate retelele de comunicatii.

Expertii Autoritatii Nationale pentru Administrare si reglementare in Comunicatii l-au folosit in centrul Capitalei.

Chiar daca nu s-au inregistrat depasiri ale valorilor de radiatii solare, asta nu inseamna ca nu pot aparea efecte in zilele urmatoare.

Exista aceasta posibilitate a unor intreruperi temporare ale serviciului, indiferent ca vorbim de telefon, GPS sau radio.

Specialistii Agentiei Spatiale Romane, cei care tin legatura cu NASA, spun totusi ca explozia solare a fost una severa.

Nu trebuie neglijate zborurile aeriene. La ultima explozie de acest gen cursele din Europa spre Statele Unite au fost deviate.

Cele mai puternice furtuni geomagnetice au avut loc pe continetul nord american: in 1972 cand in SUA a fost blocata o intreaga retea de telefonie si in 1989 in Canada cand 6 milioane de oameni au ramas fara curent electric.

VIDEO PROTVPLUS.RO