Cea mai calda luna septembrie din istoria meteorologiei. Care a fost temperatura medie

18-10-2016 20:32

Specialistii anunta un nou „record” meteorologic.

Luna trecuta a fost a doua cea mai calda luna septembrie de la inceputul inregistrarii temperaturilor in 1880, marcand sfarsitul inregistrarilor lunare consecutive de caldura consemnate timp de saisprezece luni, transmite France Presse.

Agentia oceanica si atmosferica din Statele Unite (NOAA) a declarat marti ca si daca se ia in considerare perioada cuprinsa intre ianuarie si septembrie 2016 temperatura a atins un nivel record in acesti ultimi 137 de ani.

Temperatura in luna septembrie la suprafata uscatului si a oceanelor a fost cu 0,88 grade Celsius peste media secolului al XX-lea, care a fost de 15° C. Septembrie se claseaza astfel pe locul al doilea pentru aceasta luna, foarte aproape de recordul anului trecut: septembrie 2015 a fost cu 0,38 ° C mai cald.

Aceasta crestere a temperaturii a corespuns cu o intensificare a curentului ecuatorial cald din Pacific El Nino, care a inceput sa se disipeze la sfarsitul primaverii.

Pentru primele noua luni ale anului 2016, temperatura la suprafata oceanelor si a uscatului a fost cu 0,98°C peste media secolului XX (care a fost 13,88° C), depasind precedentul record pentru aceeasi perioada in 2015, cand cresterea a fost de 0,12° C, a precizat NOAA in buletinul sau lunar al temperaturilor de pe glob.

Anul 2016 este pe punctul de a stabili un nou record anual de caldura, care ar fi al treilea consecutiv.


VIDEO PROTVPLUS.RO